offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Deň Zeme s BIO vínami

Deň Zeme s BIO vínami

Dňa 22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Extrémne prejavy počasia sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobili a zintenzívnili, spôsobili veľké suchá, ale i povodne.

Pýtate sa, čo darovať planéte Zem k jej sviatku? Podporte vinohradníkov a vinárov, ktorí zodpovedne pristupujú k životnému prostrediu, snažia sa v rámci technológii využiť alternatívne zdroje a pracujú v súlade s prírodou.

Pozrieť BIO vína.


BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku. 

Vinohradníci a vinári na Slovensku a vo svete v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným  používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry  proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.

Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia  vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti čiže imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov  a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektuje polohu slnka a mesiaca. 

Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos  je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.

Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. práce vo vinohrade sa robia ručne a za pomoci koní. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom.

Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík.  Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav. 

Svetové BIO vinárstva 

Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin  Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine  Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger , Bodega Félix Callejo, Mas d en Gil alebo Emiliana.

 

Ako hovorí Olivier Humbrecht /Domaine Zind-Humbrecht/ :  „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv  na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“

„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ hovorí Jean Pierre Amoreau /Le Puy/. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k prírode. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“ 

„Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira /Mas d en Gil/

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.