Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Deň Zeme s BIO vínami
Dňa 22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Extrémne prejavy počasia sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobili a zintenzívnili, spôsobili veľké suchá, ale i povodne.
Pýtate sa, čo darovať planéte Zem k jej sviatku? Podporte vinohradníkov a vinárov, ktorí zodpovedne pristupujú k životnému prostrediu, snažia sa v rámci technológii využiť alternatívne zdroje a pracujú v súlade s prírodou.
BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.
Vinohradníci a vinári na Slovensku a vo svete v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.
Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti čiže imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektuje polohu slnka a mesiaca.
Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.
Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. práce vo vinohrade sa robia ručne a za pomoci koní. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom.
Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.
Svetové BIO vinárstva
Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger , Bodega Félix Callejo, Mas d en Gil alebo Emiliana.
Ako hovorí Olivier Humbrecht /Domaine Zind-Humbrecht/ : „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“
„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ hovorí Jean Pierre Amoreau /Le Puy/. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k prírode. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“
„Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira /Mas d en Gil/
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%