offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Deň potom..., alebo poznámky z degustácie Burgundských vín

Deň potom..., alebo poznámky z degustácie Burgundských vín

V druhej polovici októbra sa u nás konala degustácia veľkých burgundských vín. Náš someliér Rastislav Šuták urobil výber vín, na ktoré sa sám tešil. Prečítajte si jeho degustačné poznámky k týmto vínam a samotnej degustácii. Od januára budeme robiť pravidelne degustácie aj v našej novej Vinotéke sv. Urbana na Klobučníckej ulici v Bratislave.


Málo ľudí (asi 10), dobré svetlo, čistý vzduch, skvelé kalichy Riedel, rada Restaurant – Chardonnay a Pinot Noir resp. Nebbiolo.

Zloženie osadenstva (známi slov. vinári, riaditeľ spoločnosti obchodujúcej s vínom ako aj obchodníci) dáva tušiť zaujímavú a plodnú degustáciu, navyše s vínami, ktoré patria k najlepším z „krajiny galského kohúta“.

Albert Bichot, Montagny, 1er Cru, 2013
Prvý kontakt s vínom prekvapuje. Bohatá ale zároveň šarmantná vôňa postavená na citrusovom ovocí s ľahkou orieškovou linkou. Dostatok ovocia v chuti, najmä žlté jablko a hruška. Vyššia nadmorská výška vinohradov oblasti ako aj kimeridžský vápenec v pôde „dodali“ sviežosť a mineralitu v závere. Dlhá a pikantná dochuť. Pomalá fermentácia (4-6 týždňov) ako aj 14 mesačný kontakt s kvasinkami zabezpečili skvelý charakter s potenciálom na 5-7 rokov. Ročník - dobrý. Víno zaujalo aj ostatných. Gastro víno a prekvapenie!

Hodnotenie: 88/100

Albert Bichot, Chablis, Bougros Grand Cru, 2010
Toto je Chablis...?  Absolútne mimo charakteru. Vo vôni veľa „dreva". Chuť rozpačitá. 6 mesiacov a až 100% vína v 2-4 ročných sudoch. Bougros je najsevernejšie a najzápadnejšie Grand Cru oblasti a ako jediné priamo susedí s riekou Serein (oddeľuje ich len cesta). Vysoká hustota výsadby až 8000 koreňov na hektár. Vek viniča je 40 rokov. Bichot vlastní 0,5 ha z celkových 15,79 ha. Víno sa pomaly zlepšuje, jednotlivé zložky sa postupne spájajú. Uvidíme... Ročník 2010 patril v Chablis medzi najlepšie za posledných 20 rokov. Podobne výnimočný bol naposledy 1996. Jednoznačne víno potrebuje čas, získava štruktúru a eleganciu. „Lignínové vlny“ miznú, teraz je svieže, expresívne a neuveriteľne dlhé. Víno potrebuje ospravedlnenie, je krásne, bohaté a zároveň jemné. Záver slaný (30 sekúnd). Veľké víno s mimoriadnym potenciálom.

Hodnotenie: 91/100

Chanson Père et Fils, Pouilly-Fuissé, 2009
Pouilly-Fuissé je obľúbená „destinácia“ každej reštaurácie, ktorá to myslí skutočne vážne. Trošku „zakríknutá“ vôňa, ktorá sa postupne otvára. Teplé a bohaté telo s množstvom „skrytých informácii“. Jurský vápenec, tu aj hnedý, ktorý sa tvoril pred 200 mil. rokov. Zber začal začiatkom septembra. Víno vyzrievalo 8 mesiacov v dubových sudoch. Hrozno pochádza z troch častí oblasti – Chaintré, Fuissé a Vergisson. Ročník 2009 sa radí medzi výnimočné v celom Burgundsku. Ten sa podpísal aj na charaktere vína. Jeden vinár poznamenáva „zadusenú vôňu“. Takmer ako cez “ kopírak“ predošlého vína, aj toto získava časom. Kompaktnú chuť dopĺňa energické telo. V tomto prípade s jemnejším nástupom, ale skvelým finále. Super.

Hodnotenie: 89/100

Domaine Mazilly Père et Fils, Meursault, Les Meurgers, 2004
Nepochybne nádherné víno. Už nástup vína evokuje umelecký prejav. Ako maľba na plátne o ktorej sa nedá pochybovať či nie je náhodou naopak. Štetec vina je čistý a s žiarivou farbou. Charakter, ktorý kazí iba poznámka jedného z degustujúcich o tom že to nie je jeho „šálka kávy“. Pokojný prejav strieda explózia terciárnych tónov s nekonečnou chuťou, ktorá ako keby nechcela odísť. Víno ktoré sa nehodnotí, ale vychutnáva.

Hodnotenie: 94/100

Albert Bichot, Bourgogne Pinot Noir, Vieilles Vignes, 2013
Konečne doma...Tak chutia naše pinoty. Dostatok ovocia, skvelá kyselinka, hravá a šťavnatá chuť. 35 ročné vinohrady ( také tu s pinotmi nemáme ) z Nuits a Beaune. Po selekcii sa časť vína vinifikuje v drevených kadiach. Potom vyzrieva ešte 12 mesiacov v sudoch.  Ide o tzv.“ Late Blend“. Z tejto apelácie pochádza až 50%  celkovej produkcie. Veľmi dôležitý artikel po ktorom sa vo svete len „zapráši“. Ponúka výbornú harmóniu ako aj charakter oblasti. Nezriedka prekvapí. Skvelé v gastronómii. Dokonca môže vyzrievať 3-5 rokov. Slovenským vinárom sa páči...

Hodnotenie: 86/100

Chanson Père et Fils, Gevrey-Chambertin, 2007
Víno s ktorým sa dá „machrovať“ pri každej príležitosti. Sused Fixin môže sklamať, ale Gevrey...Dôležitý je ročník. Nula sedmička bol takmer prehratý, našťastie prišli prvé dva septembrové týždne a bolo „vymaľované“. Juhovýchodne orientované svahy zabezpečujú dostatok ranných slnečných lúčov. Vysoký podiel vápenca sľubuje rezervu vlahy aj v teplejších rokoch. Gurmánsky ročník 2007 preferuje skúsených pestovateľov. Fermentácia celých strapcov vyžaduje kvalitné hrozno, v niektorých prípadoch aj z deklasifikovaného 1er Cru ( toto víno nevynímajúc ). 16 mesiacov v sudoch je len nepodstatná informácia pre zberateľov. Výsledok? Dokonalý! Aj po piatich dňoch je víno svieže, navyše teraz aj s čiernou hľuzovkou vo vôni!

Hodnotenie: 92/100

Chanson Père et Fils, Beaune, Clos des Fèves, 1er Cru, 2006
Jedna z najviac podceňovaných apelácii. Možno aj vďaka tomu je ich cena stále nízka. Chanson patrí medzi mojich favoritov už niekoľko rokov. Od 1999, kedy ho kúpil Bollinger ešte viac. Klasická fermentácia v otvorených, drevených kadiach ( aj so strapinou ) s ručným ponáraním matolinového klobúka a prísna selekcia má svoj efekt aj význam. Navyše doménu „pumpuje“ jeden z najtalentovanejších vinárov J.-P. Confuron. Hrozno pochádza z trojhektárového vinohradu (260 m.n.m.)severozápadne od Beaune. V 14 storočí známy ako Fae. Pôda je bohatšia o horčík a železo. Vrstva skál pokrýva značnú časť viníc. Víno s excelentnou energiou. Sprvu zavreté, neskôr rozšafne „snobské“. Čierna ríbezľa, škorica a bobkový list. Fantastické prepojenie primárneho prejavu so zvyškom charakteru. Jemné stopy mandľového likéru v závere. Nepokojné v dochuti. 2006 patril medzi významné ročníky. Potenciál 10 – 15 rokov.

Hodnotenie: 93/100

Louis Latour, Corton Grancey, Grand Cru, 2005
Aubert de Villaine povedal o ročníku 2005: „Nikdy doposiaľ som nevidel tak krásne a zdravé hrozno „. Ročník 05 patrí medzi najlepšie v 20 storočí a ochutnať Grand Cru z neho sa stáva takmer sviatkom, najmä pre vysokú cenu a nedostupnosť. Latour patrí medzi najväčších vlastníkov viníc v Côte d´Or. Grancey leži v srdci Aloxe-Corton a nesie meno zámku podľa posledných vlastníkov, od ktorých bol v roku 1891 odkúpený. Corton Grancey je tzv. Late Blend najlepších parciel Grand Cru Corton – Perriers, Clos du Roi, Les Renards a Les Gréves.  Všetky ležia na juhovýchodnej časti kopca. Pôda je vápenatá ( hnedá ) s obsahom železa. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach ( odstopkované ) s postupným znižovaním teploty ( tak ako je to u L. Latoura zvykom ). Napokon vyzrievanie 10 – 12 mesiacov v 30 % nových sudoch vlastnej výroby. Mimochodom víno. Doposiaľ jednoznačne najlepší Corton. Švihák s klobúkom. Dokonalá harmónia. Degustáciu tohto vína sprevádzalo ticho. Všetci akoby si postupne rezervovali víno v kalichu k samostatnému rozhovoru či meditácii. Potenciál? Neviem, tento poklad bol stvorený k pôžitku...

Hodnotenie: 95/100

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.