offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Deň potom..., alebo poznámky z degustácie Burgundských vín

Deň potom..., alebo poznámky z degustácie Burgundských vín

V druhej polovici októbra sa u nás konala degustácia veľkých burgundských vín. Náš someliér Rastislav Šuták urobil výber vín, na ktoré sa sám tešil. Prečítajte si jeho degustačné poznámky k týmto vínam a samotnej degustácii. Od januára budeme robiť pravidelne degustácie aj v našej novej Vinotéke sv. Urbana na Klobučníckej ulici v Bratislave.


Málo ľudí (asi 10), dobré svetlo, čistý vzduch, skvelé kalichy Riedel, rada Restaurant – Chardonnay a Pinot Noir resp. Nebbiolo.

Zloženie osadenstva (známi slov. vinári, riaditeľ spoločnosti obchodujúcej s vínom ako aj obchodníci) dáva tušiť zaujímavú a plodnú degustáciu, navyše s vínami, ktoré patria k najlepším z „krajiny galského kohúta“.

Albert Bichot, Montagny, 1er Cru, 2013
Prvý kontakt s vínom prekvapuje. Bohatá ale zároveň šarmantná vôňa postavená na citrusovom ovocí s ľahkou orieškovou linkou. Dostatok ovocia v chuti, najmä žlté jablko a hruška. Vyššia nadmorská výška vinohradov oblasti ako aj kimeridžský vápenec v pôde „dodali“ sviežosť a mineralitu v závere. Dlhá a pikantná dochuť. Pomalá fermentácia (4-6 týždňov) ako aj 14 mesačný kontakt s kvasinkami zabezpečili skvelý charakter s potenciálom na 5-7 rokov. Ročník - dobrý. Víno zaujalo aj ostatných. Gastro víno a prekvapenie!

Hodnotenie: 88/100

Albert Bichot, Chablis, Bougros Grand Cru, 2010
Toto je Chablis...?  Absolútne mimo charakteru. Vo vôni veľa „dreva". Chuť rozpačitá. 6 mesiacov a až 100% vína v 2-4 ročných sudoch. Bougros je najsevernejšie a najzápadnejšie Grand Cru oblasti a ako jediné priamo susedí s riekou Serein (oddeľuje ich len cesta). Vysoká hustota výsadby až 8000 koreňov na hektár. Vek viniča je 40 rokov. Bichot vlastní 0,5 ha z celkových 15,79 ha. Víno sa pomaly zlepšuje, jednotlivé zložky sa postupne spájajú. Uvidíme... Ročník 2010 patril v Chablis medzi najlepšie za posledných 20 rokov. Podobne výnimočný bol naposledy 1996. Jednoznačne víno potrebuje čas, získava štruktúru a eleganciu. „Lignínové vlny“ miznú, teraz je svieže, expresívne a neuveriteľne dlhé. Víno potrebuje ospravedlnenie, je krásne, bohaté a zároveň jemné. Záver slaný (30 sekúnd). Veľké víno s mimoriadnym potenciálom.

Hodnotenie: 91/100

Chanson Père et Fils, Pouilly-Fuissé, 2009
Pouilly-Fuissé je obľúbená „destinácia“ každej reštaurácie, ktorá to myslí skutočne vážne. Trošku „zakríknutá“ vôňa, ktorá sa postupne otvára. Teplé a bohaté telo s množstvom „skrytých informácii“. Jurský vápenec, tu aj hnedý, ktorý sa tvoril pred 200 mil. rokov. Zber začal začiatkom septembra. Víno vyzrievalo 8 mesiacov v dubových sudoch. Hrozno pochádza z troch častí oblasti – Chaintré, Fuissé a Vergisson. Ročník 2009 sa radí medzi výnimočné v celom Burgundsku. Ten sa podpísal aj na charaktere vína. Jeden vinár poznamenáva „zadusenú vôňu“. Takmer ako cez “ kopírak“ predošlého vína, aj toto získava časom. Kompaktnú chuť dopĺňa energické telo. V tomto prípade s jemnejším nástupom, ale skvelým finále. Super.

Hodnotenie: 89/100

Domaine Mazilly Père et Fils, Meursault, Les Meurgers, 2004
Nepochybne nádherné víno. Už nástup vína evokuje umelecký prejav. Ako maľba na plátne o ktorej sa nedá pochybovať či nie je náhodou naopak. Štetec vina je čistý a s žiarivou farbou. Charakter, ktorý kazí iba poznámka jedného z degustujúcich o tom že to nie je jeho „šálka kávy“. Pokojný prejav strieda explózia terciárnych tónov s nekonečnou chuťou, ktorá ako keby nechcela odísť. Víno ktoré sa nehodnotí, ale vychutnáva.

Hodnotenie: 94/100

Albert Bichot, Bourgogne Pinot Noir, Vieilles Vignes, 2013
Konečne doma...Tak chutia naše pinoty. Dostatok ovocia, skvelá kyselinka, hravá a šťavnatá chuť. 35 ročné vinohrady ( také tu s pinotmi nemáme ) z Nuits a Beaune. Po selekcii sa časť vína vinifikuje v drevených kadiach. Potom vyzrieva ešte 12 mesiacov v sudoch.  Ide o tzv.“ Late Blend“. Z tejto apelácie pochádza až 50%  celkovej produkcie. Veľmi dôležitý artikel po ktorom sa vo svete len „zapráši“. Ponúka výbornú harmóniu ako aj charakter oblasti. Nezriedka prekvapí. Skvelé v gastronómii. Dokonca môže vyzrievať 3-5 rokov. Slovenským vinárom sa páči...

Hodnotenie: 86/100

Chanson Père et Fils, Gevrey-Chambertin, 2007
Víno s ktorým sa dá „machrovať“ pri každej príležitosti. Sused Fixin môže sklamať, ale Gevrey...Dôležitý je ročník. Nula sedmička bol takmer prehratý, našťastie prišli prvé dva septembrové týždne a bolo „vymaľované“. Juhovýchodne orientované svahy zabezpečujú dostatok ranných slnečných lúčov. Vysoký podiel vápenca sľubuje rezervu vlahy aj v teplejších rokoch. Gurmánsky ročník 2007 preferuje skúsených pestovateľov. Fermentácia celých strapcov vyžaduje kvalitné hrozno, v niektorých prípadoch aj z deklasifikovaného 1er Cru ( toto víno nevynímajúc ). 16 mesiacov v sudoch je len nepodstatná informácia pre zberateľov. Výsledok? Dokonalý! Aj po piatich dňoch je víno svieže, navyše teraz aj s čiernou hľuzovkou vo vôni!

Hodnotenie: 92/100

Chanson Père et Fils, Beaune, Clos des Fèves, 1er Cru, 2006
Jedna z najviac podceňovaných apelácii. Možno aj vďaka tomu je ich cena stále nízka. Chanson patrí medzi mojich favoritov už niekoľko rokov. Od 1999, kedy ho kúpil Bollinger ešte viac. Klasická fermentácia v otvorených, drevených kadiach ( aj so strapinou ) s ručným ponáraním matolinového klobúka a prísna selekcia má svoj efekt aj význam. Navyše doménu „pumpuje“ jeden z najtalentovanejších vinárov J.-P. Confuron. Hrozno pochádza z trojhektárového vinohradu (260 m.n.m.)severozápadne od Beaune. V 14 storočí známy ako Fae. Pôda je bohatšia o horčík a železo. Vrstva skál pokrýva značnú časť viníc. Víno s excelentnou energiou. Sprvu zavreté, neskôr rozšafne „snobské“. Čierna ríbezľa, škorica a bobkový list. Fantastické prepojenie primárneho prejavu so zvyškom charakteru. Jemné stopy mandľového likéru v závere. Nepokojné v dochuti. 2006 patril medzi významné ročníky. Potenciál 10 – 15 rokov.

Hodnotenie: 93/100

Louis Latour, Corton Grancey, Grand Cru, 2005
Aubert de Villaine povedal o ročníku 2005: „Nikdy doposiaľ som nevidel tak krásne a zdravé hrozno „. Ročník 05 patrí medzi najlepšie v 20 storočí a ochutnať Grand Cru z neho sa stáva takmer sviatkom, najmä pre vysokú cenu a nedostupnosť. Latour patrí medzi najväčších vlastníkov viníc v Côte d´Or. Grancey leži v srdci Aloxe-Corton a nesie meno zámku podľa posledných vlastníkov, od ktorých bol v roku 1891 odkúpený. Corton Grancey je tzv. Late Blend najlepších parciel Grand Cru Corton – Perriers, Clos du Roi, Les Renards a Les Gréves.  Všetky ležia na juhovýchodnej časti kopca. Pôda je vápenatá ( hnedá ) s obsahom železa. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach ( odstopkované ) s postupným znižovaním teploty ( tak ako je to u L. Latoura zvykom ). Napokon vyzrievanie 10 – 12 mesiacov v 30 % nových sudoch vlastnej výroby. Mimochodom víno. Doposiaľ jednoznačne najlepší Corton. Švihák s klobúkom. Dokonalá harmónia. Degustáciu tohto vína sprevádzalo ticho. Všetci akoby si postupne rezervovali víno v kalichu k samostatnému rozhovoru či meditácii. Potenciál? Neviem, tento poklad bol stvorený k pôžitku...

Hodnotenie: 95/100

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.