offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čučoriedková torta - RECEPT a tip na víno

Čučoriedková torta - RECEPT a tip na víno

Čučoriedková sezóna práve vrcholí. Lenka si pre vás pripravila recept na vynikajúcu čučoriedkovú tortu, ktorá nielen skvele vyzerá, ale aj chutí.

I keď nie ste nositeľkami mena Andrejka, vyskúšajte toto slovenské polosladké ružové víno z vinárstva PD Mojmírovce k čučoriedkovej torte.


 

Recept - Čučoriedková torta

Čučoriedky majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, vlákniny, vitamínu C, vápnika. Obsahujú asi 85% vody a celý pohár obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov. Pôsobia preventívne proti infekciám, posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri chudnutí, majú antibakteriálne účinky.

Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 14 kúskov

 

Ingrediencie na korpus priemer formy 23 cm
 
6 vajec
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
5 polievkových lyžíc hladkej muky
2 lyžice kakaa
čučoriedkový džem 
 
Krém na tortu
Ganache:
250 g čučoriedky
200 g biela čokoláda
 
250 g mascarpone 
250 g terminovaný tvaroh
200 ml smotany na šľahanie 
cukor práškový - podľa chuti
125 g čučoriedky

Postup

1.  Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku a kakao.

2.  Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie.

3.  Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu.

4.  Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť aspoň 5 hodín alebo deň vopred si upečieme korpus. 

Čučoriedková ganache: 250g čučoriedok varíme asi 5 minút. Do misky si dáme 200g bielej čokolády a zalejeme rozvarenými čučoriedkami. Môžeme rozmixovať, ak zostali väčšie kúsky čučoriedok. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť najlepšie cez noc do chladničky. 

Krém: Zmiešame 250g mascarpone, 200ml smotany na šľahanie, 250g terminovaného tvarohu a ganache.

Plnenie: Vychladnutý korpus prerežeme napoly. Na spodnú časť rozotrieme čučoriedkový džem, na to vrstvu  krému, rozložíme umyté a vysušené čučoriedky a jemne postláčame. Priložíme druhý korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme podľa fantázie. 
 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Andrejka je polosladké ružové víno, ktoré dostalo meno podľa odrody, z ktorej je vyrobené. Ide o moravskú modrú odrodu André, ktorá vznikla v roku 1961 krížením odrôd Frankovka modrá x Svätovavrinecké v šľachtiteľskom výskumnom ústave  Velké Pavlovice. Atraktívna ovocná sladšia chuť vína skvele korešponduje s chuťou čučoriedkovej torty s krémom. Víno podávajte pri teplote 10°C. 

Odporúčanie someliérky:

Andrejka Rosé polosladké 2020 - ružové víno, polosladké, Slovensko

Atraktívne polosladké ružové víno vyrobené z odrody André. Čerstvé lesné jahody, červené maliny a zrelé slivky dominujú vo vôni aj chuti. Sladší, krémovo ovocný charakter vína skvele doplní letný ovocný dezert. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo PD Mojmírovce  

Prvá písomná zmienka o vinohradníckej obce Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156, kedy sa v listine ostrihomského biskupa Martiniusa spomína ako jedna z obcí, odkiaľ bolo možné vyberať cirkevné poplatky. Prvé tri hektáre firemných viníc boli založené v roku 1951, ktorý je zároveň rokom vzniku našej firmy. O tri roky neskôr bolo vyrobené prvé víno v priestoroch historickej pivnice grófa Huňadyho. V roku 1988 boli dané do prevádzky nové moderné pivničné priestory v areáli vinice Mojmírovce.

Vinohrady PD Mojmírovce sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 metrov. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.