offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čo s otvorenou fľašou vína?

Čo s otvorenou fľašou vína?

Myslíte si, že ak otvoríte fľašu šumivého vína a dáte do neho kovovú lyžičku, bublinky v ňom dlhšie ostanú? Je to mýtus. Lyžička nemá vplyv na udržanie bubliniek. Oxid uhličitý vo fľaši čiastočne zabraňuje rýchlej strate perlenia.

Poďme sa spolu pozrieť ako uchovávať šumivé víno a ako dlho vám vydrží biele alebo červené víno v chladničke.


Stopper na bublinky

Na uzatvorenie fľaše šumivého vína existuje špeciálny uzáver, stopper. Môžete si ho kúpiť vo vinotéke. Šumivé vína vyrobené klasickou metódou ako sú sekty, Champagne, Franciacorta a Cava dokážu pod stopperom udržať bublinky 3 až 5 dní. Crémant a Prosecco s nižším perlením maximálne deň, dva.
 

Čo s otvorenou fľašou?

Víno po otvorení podlieha prirodzenému oxidačnému procesu. Otvorenú fľašu vína preto môžete uzatvoriť pomocou vákuovej pumpy a zátky. Vákuová pumpa vytiahne vzduch z fľaše a zátka uzatvorí obsah. Tento spôsob sa dá využiť v domácnosti i reštauráciách pri rozlievaných vínach. Víno pod vákuom v chlade a pravidelnom vypumpovaní vzduchu vydrží týždeň. Závisí to samozrejme od typu vína. 

Ako dlho vydrží v kondícii víno po otvorení fľaše?

Keď je víno uzatvorené prírodnou korkovou zátkou, prechádza prirodzeným procesom mikrooxidácie. Ak fľašu otvoríte, víno dostane väčšiu dávku kyslíka a začne rýchlejšie pracovať.

Biele vína, ktoré pochádzajú z chladnejších severnejších klimatických oblastí majú väčšinou vyšší obsah kyselín. Tie udržia víno dlhšie svieže.

Do tejto skupiny patria napríklad vína Chablis, Pinot Grigio z Alto Adige alebo Riesling z Alsaska. Tieto typy vín vám v chladničke pod vákuovou zátkou vydržia týždeň. 

Dôležitú úlohu zohráva spôsob výroby. Vína vyrobené reduktívnym spôsobom (to znamená, bez prístupu vzduchu) po otvorení rýchlejšie oxidujú.

Biele vína, ktoré sú školené alebo zrejú v dubových sudoch, vydržia v kondícii dlhšie po otvorení fľaše. Dokonca na druhý, tretí deň uchované v chlade môžu chutiť lepšie ako po ich otvorení.
 

Ako na portské?

Pri červených vínach má vplyv po otvorení fľaše obsah trieslovín. Triesloviny sú zlúčeniny nachádzajúce sa v semenách, stonkách a šupkách hrozna a pomáhajú ochrániť víno pred oxidáciou. Niektoré odrody hrozna majú prirodzene vyšší obsah trieslovín. Sú to odrody ako Tannat, Malbec, Syrah, Carignan alebo Mouvédre.

Rovnako ako niektoré biele, tak aj červené vína majú na druhý až tretí deň lepší senzorický prejav ako po prvom otvorenom dni. Kyslík umožní vínu nadýchnuť sa a otvoriť. V reštauráciách someliér používa na prevzdušnenie vína dekantáciu. Nielenže sa víno prístupom kyslíka otvorí, ale sa aj oddelí sediment. Červené vína pri správnom skladovaní pod vákuom na chladnom tmavom mieste vydržia 3 až 5 dní.  

Osobitnou kategóriou sú fortifikované vína. Portské víno typu Ruby oxiduje rýchlejšie ako Tawny, ktoré môžete  mať v chladničke otvorené až šesť týždňov. Vintage, čiže ročníkové portské, by ste však mali vypiť do niekoľkých dní. Najdlhšie vám pri správnom skladovaní vydrží Madeira a Marsala.  
 

Nové technológie - Enomatic 

V súčasnosti sa paralelne používajú viaceré nové technológie. Enomatic pracuje na princípe tlaku, váhy a objemu dusíka alebo argónu, ktorý pomáha odčerpať víno z fľaše za pomoci hadičky a zároveň pôsobí v prostredí ako konzervant.

Vyzerá ako efektná chladnička na vína. Určený je na servis tichých vín vo všetkých štýloch, farbách a druhu uzáveru.

Najčastejšie sa používa pre suché biele, ružové a červené vína. Fľaša jednoduchšieho vína vydrží od 4 do 6 týždňov. Komplexné a bohaté vína s potenciálom na archiváciu od 6-8 týždňov.

Enomatic je vynikajúca príležitosť ako presvedčiť zákazníka k nákupu vín bez ohľadu na cenu. Uplatnenie má najmä v reštauráciách a vínnych baroch.


 

Coravin - degustujte aj vínne poklady

Coravin je zariadenie, ktoré vám umožní naliať si víno z fľaše bez jeho otvorenia. Najprv pomocou dutej ihly s teflónovým povrchom prepichnete korok a tým nalejete víno do pohárov bez toho, aby bol obsah fľaše vystavený vonkajším elementom. Jednoduchým stlačením spúšte na zásobníku potom Coravin nahradí víno, ktoré z fľaše ubudlo, argónom. Keďže argón nemá chuť ani vôňu, na rozdiel od kyslíka pomáha uchovávať kvalitu vína.

Keď ste s množstvom naliateho vína spokojní, ihlu z korku jednoducho vytiahnite a podtlak z hrdla fľaše ju automaticky vzduchotesne uzavrie. Coravin  nájde svoje využitie nielen u milovníkov vína, ale predovšetkým v reštaurácií ocenia širší výber ročníkov, ktoré budú môcť ponúkať svojim zákazníkom. Rovnako i vo vinotékach a vínnych baroch. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.