Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 4.
" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:
Víno k raňajkám
V krásne nedeľné ráno sme si k raňajkám dopriali Peseckú Leánku od malého rodinného vinárstva Frtus Winery. Vinárstvo prezentujúce terrior Tekov s ich Kráľovským dievčaťom teda Peseckou Leánkou. Odrode, ktorá pochádza z Rumunska, sa na Slovensku udomácnila v Tekove, kde sa jej mimoriadne darí.
V kalichu sa mi ocitlo výborné zachladené víno svetlej farby, decentná vôňa odhalila nôty broskyne s typickou herbalitou. Chuť je príjemne suchá, svieža, dominujú v nej broskyne a grepy doplnené príjemnou mineralitou. Víno, ktoré mi urobilo z bežného nedeľného rána ráno veľmi príjemné.
Tajne rosé
A v piatok, konečne, prišiel rad na moju srdcovku a tou je ružový Carmenet. Ale áno, správne sme to napísali, Carmenet je výborné rosé od špičkového slovenského enológa, someliéra a môjho priateľa Vladimíra Hronského, ktorý okrem iných aktivít vyrába víno v ,,garážovej produkcii“.
Konkrétne toto je 100% merlot z dedinky Tajná v Nitrianskej vinohradníckej oblasti z roku 2018. Víno svetlej, lososovej farby je iné ako zvyčajné slovenské rosé, je elegantné, krémové príjemne ovocné avšak nie vtieravo, skôr veľmi sofistikovane a pri tom stále šťavnato suché. Jasné, veď každé víno od priateľa vám predsa chutí akosi inak, a tu je to pravda, Carmenet je proste moja srdcovka.
Veltlínske s priateľmi
Keď sa ti podarí upiecť chutné žemle na burgre, nikdy sa nechváľ susedom, budú mať pocit, že by si im to mal dokázať. Tak nastala tá chvíľa, mäso pripravené, šalát namiešaný, žemle upečené, nalievame si pohár výborného osviežujúceho vína. No schválne myslíte si že k hovädziemu burgru s majonézou a šalátom sa môže hodiť Veltlínske zelené Chateau Zumberg 2019 z vinárstva Pavelka?
Teraz asi veľa z Vás čaká odpoveď ako veľmi sa víno a jedlo dopĺňalo prípadne nehodilo. Ja ale vôbec nepoznám výsledok, pretože kým sa rozhoreli brikety a mäso sa dostalo na gril z vína neostalo, možno nabudúce. Každopádne viem, že na slnečné poobedie strávené v priateľskej atmosfére na záhrade sa toto víno svetlej farby s príjemnou jabĺčkovou chuťou a šťavnatou kyselinou.
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%