offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 4.

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 4.

" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk

Čítajte ďalej:

Z denníku someliéra časť 1.

Z denníku someliéra časť 2.

Z denníku someliéra časť 3.


Víno k raňajkám

V krásne nedeľné ráno sme si k raňajkám dopriali Peseckú Leánku od malého rodinného vinárstva Frtus Winery. Vinárstvo prezentujúce terrior Tekov s ich Kráľovským dievčaťom teda Peseckou Leánkou. Odrode, ktorá pochádza z Rumunska, sa na Slovensku udomácnila v Tekove, kde sa jej mimoriadne darí.

V kalichu sa mi ocitlo výborné zachladené víno svetlej farby, decentná vôňa odhalila nôty broskyne s typickou herbalitou. Chuť je príjemne suchá, svieža, dominujú v nej broskyne a grepy doplnené príjemnou mineralitou.  Víno, ktoré mi urobilo z bežného nedeľného rána ráno veľmi príjemné.

Tajne rosé

A v piatok, konečne, prišiel rad na moju srdcovku a tou je ružový Carmenet. Ale áno, správne sme to napísali, Carmenet je výborné rosé od špičkového slovenského enológa, someliéra a môjho priateľa Vladimíra Hronského, ktorý okrem iných aktivít vyrába víno v ,,garážovej produkcii“.

Konkrétne toto je 100% merlot z dedinky Tajná v Nitrianskej vinohradníckej oblasti z roku 2018. Víno svetlej, lososovej farby je iné ako zvyčajné slovenské rosé, je elegantné, krémové príjemne ovocné avšak nie vtieravo, skôr veľmi sofistikovane a pri tom stále šťavnato suché. Jasné, veď každé víno od priateľa vám predsa chutí akosi inak, a tu je to pravda, Carmenet je proste moja srdcovka.

Veltlínske s priateľmi

Keď sa ti podarí upiecť chutné žemle na burgre, nikdy sa nechváľ susedom, budú mať pocit, že by si im to mal dokázať.  Tak nastala tá chvíľa, mäso pripravené, šalát namiešaný, žemle upečené, nalievame si pohár výborného osviežujúceho vína. No schválne myslíte si že k hovädziemu burgru s majonézou a šalátom sa môže hodiť Veltlínske zelené Chateau Zumberg 2019 z vinárstva Pavelka?

Teraz asi veľa z Vás čaká odpoveď ako veľmi sa víno a jedlo dopĺňalo prípadne nehodilo. Ja ale vôbec nepoznám výsledok, pretože kým sa rozhoreli brikety a mäso sa dostalo na gril z vína neostalo, možno nabudúce. Každopádne viem, že na slnečné poobedie strávené v priateľskej atmosfére na záhrade sa toto víno svetlej farby s príjemnou jabĺčkovou chuťou a šťavnatou kyselinou.

 

Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.