Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 3.
" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:
Dunaj ako odmena
Počas tejto špeciálnej situácie som aj ja, podobne ako množstvo iných ľudí, začal behať. V mojom prípade je to skôr niečo ako paródia na beh, ale hádam sa to raz zlepši. Ako pri takmer všetkom aj pri behu som potreboval motiváciu. Až mi raz veľmi múdri ľudia z „The best team“ povedali, že sa mám vždy, keď sa mi niečo podarí odmeniť.
Takže motivácia by bola, práve dnes som si po piatej epizóde mojej paródie na beh, doprial pohár Dunaju od vinárstva Nichta. Práve takýto ľahší štýl červeného vína s nádychom višní a čučoriedok vo vôni a kombinácie višní a čokolády v chuti je výborný na popíjanie podvečer.
Osobne mám veľmi rád terrior Tekov, kde sídli aj vinárstvo Nichta, ktoré vyrobilo moju dnešnú odmenu.
Sladká bodka
Aj u vás to funguje tak, že čas doma si krátite pripravovaním najrôznejších pokrmov? Všetky tie „meme“ o tom ako budeme pekne pribratí, keď na Slovensku skonči pandémia, príde čas opustiť domovy a vrátiť sa spať ku každodenným povinnostiam ma bavili, až kým som si neuvedomil, že minimálne u mňa odkazujú na realitu.
Ale keď pre mňa je výborné jedlo s dobrým nápojom jedným z najväčších pôžitkov. A tak to bolo aj dnes, kombinácia jemne sladkej panna cotty s pohárom Pálavy bola naozaj excelentná.
„Voňavka“ plnšej žltej farby, chuť je príjemne nasladlá a výborne dopĺňalo smotanový dezert. Pálava z malého vinárstva Velkeer je ako stvorená na popíjanie k jemne sladkým smotanovým dezertom.
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc