Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 1.
"Pohár kvalitného vína je mojím spôsobom ako na chvíľku zabudnúť na situáciu dnešných dní a možno trošku zastaviť, urobiť si pohodlie a vnímať to krásne, čo okolo nás stále zostalo. Dal som si taký záväzok, že v najbližšej dobe budem uprednostňovať viac ako inokedy vína zo Slovenska. Jednak preto, že ich mám veľmi rád a som presvedčený o ich kvalite a v druhom rade preto, že práve teraz môžeme svojou troškou podporiť výrobcov v neľahkých časoch.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:
Ostrožovič cez plot
"Je krásne jarné počasie a po obede rozmýšľam o kalichu vína... Aké by to ale bolo, nepodeliť sa o túto radosť a nezdieľať ju so susedmi, samozrejme, cez plot? „safety first“ Je príjemné, zdieľať pohár vína s ľuďmi, ktorí sú vám milí. Ešte lepšie, keď trafíte to správne víno.
Voľba padla na Muškát žltý od skvelého človeka a rovnako dobrého vinára, pána Ostrožoviča. Muškát bol dobre zachladený, vo vôni boli cítiť kvetinové arómy s nôtou citrusov.
V chuti zrelé hrozno s príjemnou sladkosťou a osviežujúcou kyselinkou. Jednoduché prudko piteľné víno z tradičnej tokajskej odrody v kombinácii so super počasím a správnymi ľuďmi, nám všetkým spravilo zo všedného dňa deň naozaj výnimočný."
Sme doma a pijeme Bobulo
"Dnes sme si s manželkou pustili romantický film, viete ako to chodí, ona chcela. Tak som pripravil poháre na víno a povedal, že dnes večer môže vybrať obsah ona. Na moje veľké prekvapenie priniesla Bobulo od Karpatská Perla. Je to hroznový mušt lisovaný z tradičnej slovenskej odrody Veltlínskeho zeleného doplnený odrodou Dievčie hrozno. Jasné každého z vás napadne iné ,,víno“, ktoré by ste si radšej otvorili k filmu s manželkou. Ale občas je dobré vybočiť z overených cestičiek, ja som po prvom dúšku vedel, že dnes vybrala správne.
V pohári vás očarí zlatistou farbou a sladkou vôňou prezretého hrozna a bázového sirupu. Chuť kopíruje vôňu, je príjemne sladká a veľmi ľúbivá. Pripomína mi hroznový cukor osviežený štipkou citrónovej kyselinky.
Mimochodom nedávno som ho vyskúšal aj k plneným bryndzovým pirohom so smotanou a bola to kombinácia viac ako príjemná."
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.