offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Chute Sauvignon Blanc

Chute Sauvignon Blanc

Populárne a nezameniteľné biele víno, ktoré je milované pre svoje „zelené“ herbálne  chute a pikantnú kyselinku. Odroda Sauvignon Blanc sa pestuje takmer na každom kontinente a preto ponúka rôzne štýly od ľahkých sviežich vín až po komplexné s potenciálom vyzrievať niekoľko desaťročí. Sauvignon Blanc momentálne patrí k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna.


Primárny profil vône:
ovocné: egreše, žltý melón, grapefruit, vinohradnícka broskyňa, passionfruit.

Základné info: 
Pôvod: Francúzsko
Štýly: Šumivé, biele i prírodne sladké víno

6 zaujímavých faktov o Sauvignon Blanc 

- Odroda Sauvignon Blanc má svoj medzinárodný deň /tento rok 7. máj 2021/ 

- Názov Sauvignon Blanc je pravdepodobne odvodený od francúzskeho slova „Sauvage“, čo znamená divoký,    
  pretože pripomínajú divoký vinič

- Sauvignon Blanc sa pravdepodobne považuje za jedného z rodiča odrody Cabernetu Sauvignon

- „Zelené“ herbálne aromatické látky Sauvignon Blanc pochádzajú zo zlúčenín nazývaných metoxypyrazíny

- Pre niektoré vína odrody Sauvignon Blanc je typická vôňa s označením „cat pee“ Spôsobená je chemickou zlúčeninou „4MMP“, neexistuje veľa ďalších vôní, ako je táto

- Až do 80. rokov bola vo vinohradoch v Čile pestovaná ako Sauvignon Blanc vzácnejšia odroda Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), ktorá bola omylom prenesená z Bordeaux
 

Kde všade sa pestuje Sauvignon Blanc

Francúzsko – oblasť údolia rieky Loire, kde sa po prvýkrát spomína v roku 1534 spisovateľom Françoisom Rabelaisom (nazývalo sa to „Fiers“). Najznámejšie apelácie sú Sancerre, Pouilly-Fumé a Touraine.

V údolí Loiry sa nachádza neuveriteľný sortiment pôd s vysokým obsahom vápnika a minerálov, vrátane „Silexu“ a „Kimmeridgian“ vápenca, ktorý je prítomný aj Champagne a Chablis. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.

V poslednej dobe vinárstva v tejto oblasti prechádzajú smerom k organickým a biodynamickým postupom pestovania viniča.  

Oblasť Bordeaux je známa najmä pre červené vína, ale v oblastiach Pessac-Léognan a Graves vyrába niekoľko vinárstiev nádherné suché biele vína z odrody Sauvignon Blanc, ktoré sa kupážujú so Sémillonom a Muscadelle. Apelácie  Barsac a Sauternes sú vzácne sladkými vínami z týchto troch odrôd. 
 

Spoločník gastronómie 

Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.
 


Vyhlásená krajina Sauvignonu

Nový Zéland - prvý vinič odrody Sauvignon Blanc bol vysadený v oblasti Marlborough v roku 1975 vinárom Frankom  Yukich. Výsadba vinohradov sa za posledné štyri desaťročia neustále zvyšovala. Preto je dnes Nový Zéland skutočným inovátorom odrody Sauvignon Blanc.

V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.

V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.


 

Poklady nielen z Ameriky

Austrália - Adelaide Hills a Margaret River sú chladné oblasti, ktoré majú optimálne podmienky pre austrálsky Sauvignon Blanc. Dostatok slnka a chladný vietor od oceánu dáva Sauvignonu sviežosť a štruktúru.

Čile – najlepšie polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc sú v Aconcague, vrátane Casablanca Valley, San Antonia a údolí Leyda. Samozrejme i z  údolia Colchagua a Elqui, kde vinice lemujú malé strmé údolia chránené pred slnkom.

Južná Afrika - na juh od Kapského mesta sa nachádzajú bohaté pôdy a  klimatické podmienky ovplyvnené prítomnosťou oceánu udržujú chladné podnebie, ktoré vyhovuje odrode Sauvignon Blanc. 

USA - Kalifornia a Washington sa považujú za najpozoruhodnejšími oblasťami pre pestovanie a výrobu vín odrody Sauvignon Blanc. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.