offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Chute Sauvignon Blanc

Chute Sauvignon Blanc

Populárne a nezameniteľné biele víno, ktoré je milované pre svoje „zelené“ herbálne  chute a pikantnú kyselinku. Odroda Sauvignon Blanc sa pestuje takmer na každom kontinente a preto ponúka rôzne štýly od ľahkých sviežich vín až po komplexné s potenciálom vyzrievať niekoľko desaťročí. Sauvignon Blanc momentálne patrí k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna.


Primárny profil vône:
ovocné: egreše, žltý melón, grapefruit, vinohradnícka broskyňa, passionfruit.

Základné info: 
Pôvod: Francúzsko
Štýly: Šumivé, biele i prírodne sladké víno

6 zaujímavých faktov o Sauvignon Blanc 

- Odroda Sauvignon Blanc má svoj medzinárodný deň /tento rok 7. máj 2021/ 

- Názov Sauvignon Blanc je pravdepodobne odvodený od francúzskeho slova „Sauvage“, čo znamená divoký,    
  pretože pripomínajú divoký vinič

- Sauvignon Blanc sa pravdepodobne považuje za jedného z rodiča odrody Cabernetu Sauvignon

- „Zelené“ herbálne aromatické látky Sauvignon Blanc pochádzajú zo zlúčenín nazývaných metoxypyrazíny

- Pre niektoré vína odrody Sauvignon Blanc je typická vôňa s označením „cat pee“ Spôsobená je chemickou zlúčeninou „4MMP“, neexistuje veľa ďalších vôní, ako je táto

- Až do 80. rokov bola vo vinohradoch v Čile pestovaná ako Sauvignon Blanc vzácnejšia odroda Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), ktorá bola omylom prenesená z Bordeaux
 

Kde všade sa pestuje Sauvignon Blanc

Francúzsko – oblasť údolia rieky Loire, kde sa po prvýkrát spomína v roku 1534 spisovateľom Françoisom Rabelaisom (nazývalo sa to „Fiers“). Najznámejšie apelácie sú Sancerre, Pouilly-Fumé a Touraine.

V údolí Loiry sa nachádza neuveriteľný sortiment pôd s vysokým obsahom vápnika a minerálov, vrátane „Silexu“ a „Kimmeridgian“ vápenca, ktorý je prítomný aj Champagne a Chablis. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.

V poslednej dobe vinárstva v tejto oblasti prechádzajú smerom k organickým a biodynamickým postupom pestovania viniča.  

Oblasť Bordeaux je známa najmä pre červené vína, ale v oblastiach Pessac-Léognan a Graves vyrába niekoľko vinárstiev nádherné suché biele vína z odrody Sauvignon Blanc, ktoré sa kupážujú so Sémillonom a Muscadelle. Apelácie  Barsac a Sauternes sú vzácne sladkými vínami z týchto troch odrôd. 
 

Spoločník gastronómie 

Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.
 


Vyhlásená krajina Sauvignonu

Nový Zéland - prvý vinič odrody Sauvignon Blanc bol vysadený v oblasti Marlborough v roku 1975 vinárom Frankom  Yukich. Výsadba vinohradov sa za posledné štyri desaťročia neustále zvyšovala. Preto je dnes Nový Zéland skutočným inovátorom odrody Sauvignon Blanc.

V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.

V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.


 

Poklady nielen z Ameriky

Austrália - Adelaide Hills a Margaret River sú chladné oblasti, ktoré majú optimálne podmienky pre austrálsky Sauvignon Blanc. Dostatok slnka a chladný vietor od oceánu dáva Sauvignonu sviežosť a štruktúru.

Čile – najlepšie polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc sú v Aconcague, vrátane Casablanca Valley, San Antonia a údolí Leyda. Samozrejme i z  údolia Colchagua a Elqui, kde vinice lemujú malé strmé údolia chránené pred slnkom.

Južná Afrika - na juh od Kapského mesta sa nachádzajú bohaté pôdy a  klimatické podmienky ovplyvnené prítomnosťou oceánu udržujú chladné podnebie, ktoré vyhovuje odrode Sauvignon Blanc. 

USA - Kalifornia a Washington sa považujú za najpozoruhodnejšími oblasťami pre pestovanie a výrobu vín odrody Sauvignon Blanc. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.