Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
CHARDONNAY - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
Chardonnay, ušľachtilá odroda s typickou chuťou žltého ovocia, je veľmi prispôsobivá a možno ju nájsť v celom svete. Či už na severe Francúzska - napríklad v Chablis a Champagne alebo v teplejších oblastiach ako je Austrália či Argentína. V súčasnosti je najväčšia výmera Chardonnay v Kalifornii. Chardonnay si môžete dopriať k jedlu, v kombinácii s rybami, jahňacím alebo kuracím mäsom.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete.
Pre milovníkov Chardonnay tu máme someliérsky výber tých najlepších! Chardonnay je dáma s francúzskym šarmom. Patrí k najpopulárnejším a najpestovanejším bielym odrodám sveta. Svoju noblesu prezentuje vo viacerých štýloch. Champagne, Crémant, Sekt a Franciacorta ponúkajú Chardonnay v ušľachtilej šumivej podobe, výborné k Foie gras.
Pôvodom z Francúzska
Domovom tejto odrody je Burgundsko. Možno ste zachytili vetu „neprosím si žiadne Chardonnay, dajte mi Chablis“. Ľahké, minerálne Chablis sa hodí k slimákom alebo ustriciam, vyskúšajte. Ak zostaneme v Burgundsku a zamierime južnejšie do apelácie Cotes d´Or, nájdeme tu plnšie a elegantné Chardonnay.
Montrachets, Corton-Charlemagne, Le Musigny alebo Meursault môžu vyzrievať niekoľko desiatok rokov a patria k najdrahším bielym vínam sveta. Skvele sa kombinujú ku grilovanému homárovi, langustíne alebo k treske s krémovou hríbovou omáčkou. Milovníkom Chardonnay je Amerika, hlavne Kalifornia.
Obľúbený štýl Američanov je Oak Chardonnay, ktoré vyzrieva v sudoch. Je plné, krémové, teplé. Veľkým producentom je Austrália a Nový Zéland, kde sa Chardonnay stalo treťou najpestovanejšou odrodou. Vína z Adelaide Hills a Yarra Valley sa charakterom približujú k burgundským. Najlepšími oblasťami pre Chardonnay na Novom Zélande sú Hawkey´s Bay, Nelson a Gisborne.
Chardonnay sa pestuje takmer v každej krajine sveta a dobre odráža terroir, z ktorého pochádza. Či už sa rozhodnete pre Champagne, Chablis alebo iné suché Chardonnay z našej ponuky, bude to skvelá voľba.
Chardonnay po celom svete
Chardonnay - to je čistá radosť! Jeho tajomstvo je množstvo chutí, ktoré vyplývajú z klimatických a geologických charakteristík príslušnej pestovateľskej oblasti. Miluje teplé a vápenaté pôdy. Výsledkom sú veľmi individuálne a pestré vína. Je k dispozícii ako svieže a bohaté s chladnou noblesou v závislosti od pôvodu a predovšetkým od štýlu vinárov.
Ak zreje v dubových sudoch, získava typický tón vanilky a krémové nuansy masla, lieskových orechov až po kávu alebo karamel. Farba sa môže líšiť od svetlo slamovej až po bohatú jantárovo žltú. V závislosti od zretia a regiónu vo vôni dominujú tóny jabĺk, citrusov, zrelých egrešov, melónov, banánov a exotického ovocia.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete. Burgundsko je považované za jeho domovinu, odkiaľ začal svoj triumfálny pochod do najrôznejších regiónov sveta. Obrovská popularita je vďaka jeho vynikajúcej aklimatizácii k rôznym miestam, jeho všestrannej chuti. Je schopný produkovať biele vína najvyššej kvality za predpokladu, že rastie v teplých klimatických podmienkach na vápenatých pôdach.
V Chablis Chardonnay rastie na kriedových pôdach. V Kalifornii sú to často ľahšie pôdy. Chardonnay sa pestuje na Nového Zélande, Afrike alebo Južnej Amerike. Chardonnay z Nového Zélandu má vyššie kyseliny ako austrálske. Na druhej strane juhoafrické Chardonnay sa považuje za obzvlášť bohaté a ovocné. Celkovo môžeme povedať, že Chardonnay je rovnako individuálne ako príslušné pestovateľské oblasti.
Chardonnay zo Slovenska je na vzostupe
Odroda Chardonnay má rada slnečné, vzdušné a svahovité polohy s ľahkou sprašovou či vápenatou pôdou. Najzaujímavejšie oblasti pestovania Chardonnay na Slovensku sú Malokarpatská – Čachtice, Častkovce, Šenkvice. Nitrianska – Radošina, Báb, Vinohrady nad Váhom, Oponice, Vinodol, Černík, Mojmírovce. Stredoslovenská – Čebovce, Modrý Kameň, Veľký Krtíš.
Chardonnay sa dobre hodí k stredomorským jedlám. Ľahké, mladé Chardonnay sa snúbi s rybami, grilovaným lososom, s morskými plodmi. Dokonale ladí aj k mäsu ako je hydina alebo bravčové. Ak víno zrelo v dubových sudoch je ideálnym spoločníkom ku grilovanej bravčovej panenke, slimákom alebo k homárovi.
Chardonnay je biele víno nového sveta
Chardonnay je najviac vysádzaná odroda v Spojených štátoch. Chardonay je miláčikom "nového sveta"! V takmer žiadnych iných krajinách nebol trend v posledných rokoch taký silný ako v USA a práve táto odroda ovplyvnila najmä Američanov. Srdce amerického vinárstva bije v štáte Kalifornii. A napriek tomu sa zdá, že Chardonnay je najviac polarizujúce víno na svete: buď ho milujete alebo ho nenávidíte.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%