Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Champagne je trendy
Ak si myslíte, že Champagne je len na oslavy a špeciálne príležitosti, mýlite sa. Ľudia vnímajú Champagne ako niečo luxusné a drahé, pritom na trhu je veľa kvalitných a cenovo dostupných Champagne, ktoré sa hodia k širokému spektru pokrmov. Problém je vtom, že veľa ľudí považuje stále akékoľvek šumivé víno za „šampanské“.
Aký je dopyt po Champagne v porovnaní s minulým rokom?
Čo sa týka dopytu po Champagne na Slovensku je porovnateľný s minulým rokom. Prepad bol v roku 2020 kvôli Covid pandémii. Spoločnosť Comité Champagne uviedla, že v roku 2020 bol predaj Champagne na úrovni 244 miliónov fliaš, čo predstavuje pokles o 17,9 % v porovnaní s rokom 2019. Obrat za sektor bol 4,2 miliardy eur bez daní, čo je strata 845 miliónov eur len za jeden rok.
Francúzi obmedzili export Champagne, evidujete tento problém?
V Champagne mali niekoľko ročníkov, ktoré boli poznačené nepriazňou počasia – jarné mrazy, krúpy, čo sa samozrejme odrazilo na nižšej úrode hrozna. Bolo vyrobených menej fliaš. Veľkú úlohu zohral i Brexit, pretože práve Briti patria k najväčším odberateľom Champagne spolu s Japonskom a Francúzskom. Zmena nastala i v Corneri, niektoré limitované edície Champagne si musíte dopredu alokovať a pre slovenský trh je určený len obmedzený počet fliaš.
Ako je to pri iných šumivých vínach? Nevznikli podobné problémy, prípadne omeškania?
Zatiaľ neevidujeme výpadky. Minulý týždeň bol vo firme majiteľ vinárstva Terra Serena a povedal, že nestíhajú vyrábať toľko Prosecca, ako si žiada trh. Ale skôr sa to týka lacnejších verzií, ako tých kvalitných.
Ako sa vyvíja cena Champagne a šumivých vín? Zasiahla ich vlna zdražovania?
Momentálne sa ceny Champagne držia ako minulý rok, avšak v ďalších rokoch sa počíta s ich nárastom. To isté platí pre ostatné šumivé vína ako Franciacorta, Crémant, Prosecco a sekt vyrobený tradičnou metódou.
Ako sa vyvíja dopyt po Champagne v posledných rokoch? Doprajú si Slováci drahšie Champagne, ale si vystačia s lacnejším sektom?
Dopyt po Champagne rastie najmä vo svete, na Slovensku patrí prvenstvo Proseccu. Slováci si zakladajú na značke, to sa odráža i v tom, čo kupujú a pijú. Zo Champagne uprednostňujú známe značky i pri tých drahších.
Na otázky odpovedala someliérka Denisa Šutáková / WinePlanet.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%