Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Cabernet Sauvignon – kráľ modrých odrôd
31. augusta je medzinárodný deň Cabernetu Sauvignon, tzv. Cabernet Day. Prečo je táto odroda významná a vyhľadávaná?
Cabernet dokáže vynikajúco vyzrievať v dubových sudoch.
Cabernet Sauvignon vznikol spontánnym krížením Cabernetu Franc s odrodou Sauvignon Blanc, pravdepodobne v 17. storočí. Vedcom z Kalifornie sa podarilo v roku 2016 rozlíšiť genóm Cabernetu Sauvignon, ako prvej komerčne pestovanej odrody.
Objavte Cabernety Sauvignon v našom eshope.
Popularita
Ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia bol obľúbenejší Merlot. V súčasnosti je najrozšírenejšou odrodou na svete Cabernet Sauvignon. Je populárna natoľko, že sa vysádza aj na miestach, ktoré nie sú pre ňu príliš vhodné. Kľúčovou z hľadiska pestovania a kvality je Francúzsko – Bordeaux, Kalifornia – Napa Valley, Austrália – Coonawara a Čile – Maipo.
Vôňa a chuť
Cabernet sa najčastejšie sceľuje s odrodami Merlot, Cabernet Franc, Carmenere a Malbec. V Austrálii a JAR so Shirazom, v Španielsku s Tempranillom a v Taliansku so Sangiovese. Cabernet dokáže vynikajúco vyzrievať v dubových sudoch, ktoré zjemnia jeho triesloviny.
Cabernet demonštruje svoju jedinečnosť ako hlboké, farebne koncentrované víno s intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, černíc, korenia, ušľachtilých drevín a tabaku. Najlepšie vína sú schopné vyzrievať desiatky rokov. Vhodnými partnermi sú jedlá z hovädzieho mäsa, diviny, pernatej zveriny a k vyzretým, pokojným vínam kvalitné jahňacie.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%