offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Bublinky v pohári - nalejte si Prosecco, šampanské alebo sekt

Bublinky v pohári - nalejte si Prosecco, šampanské alebo sekt

Horúce leto, víkendová pohoda, každý sa chce nejako osviežiť, napríklad siahnuť po poháriku niečoho chladného a bublinkového. Čo tak sekt, či dobre vychladené šampanské?

Možno budete prekvapení, ale sekt, šampanské či prosecco označujú jedno a to isté - lahodné šumivé víno. Aký je teda medzi nimi rozdiel a čo najviac poteší vaše chuťové bunky najmä teraz v lete?


 

Nie sú bublinky ako bublinky

Sekt je všeobecný názov pre víno, ktoré má bublinky. Tie sa do neho dostali pomocou jednej z dvoch metód, prvou je tradičná šampanská metóda (Méthode Champenoise) a druhou novšia talianska metóda (Metodo Italiano), ktorá je tiež známa ako metóda Charmat-Martinotti. Rozdielom medzi nimi je chuť, kým prvá metóda produkuje suché vína, druhej sa darí vyrábať mladé šumivé vína s ovocnou chuťou. 

Prečo sa teda nie každý sekt môže volať šampanské? V minulosti sa mnoho ľudí sa snažilo použiť tento „punc kvality” a chceli využiť toto dobré meno v prospech svojich vlastných výrobkov, no Francúzi si napokon presadili, že tento názov môže niesť len víno produkované vo Francúzsku v oblasti Champagne. Príklad krajiny galského kohúta potom nasledovali aj ostatné a preto sa šumivé vína v Španielsku nazývajú Cava či Espumoso, v Nemecku, Rakúsku či u nás sa označujú ako sekt a Taliani majú svoje Prosecco.

Lahodné šampanské

Champagne Bollinger patrí medzi znalcami vína medzi najuznávanejšie šampanské, práve vďaka jeho nezameniteľnej chuti a aróme. Základom buketu je Pinot Noir, ktorý dodáva komplexnosť a silu. Chardonnay vínu dodáva nádych elegancie a jemnosti, Meunier zase sviežosť a ľahkosť. Firma Bollinger je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín. Mimo iného je značka dlhé roky spojená s menom James Bond - agent 007.

Medzi najznámejších výrobcov šampanského patrí spoločnosť Moet & Chandon. Už pred takmer tristo rokmi boli hlavným producentom šumivého vína pre šľachtu a aristokraciu, neskôr medzi milovníkov šampanského značky Moet patril Napoleon Bonaparte, na ktorého počesť sa vyrába kolekcia Brut Imperial. Šumivé víno hodné kráľov si udržalo svoju povesť a dnes patrí medzi oficiálneho dovozcu šampanského pre britskú kráľovskú rodinu. Intenzívne a ovocné Moët Ice Impérial je prvé a jediné šampanské, ktoré si najlepšie vychutnáte na ľade. Svieža chuť sa vyznačuje jasnou ovocnosťou a elegantnou zrelosťou, no pritom zostáva verná štýlu Moët & Chandon.

Obľúbené Prosecco

Tak, ako Francúzsko má svoje Champagne, Taliansko má zas Prosecco. Šumivé víno nesúce toto meno musí byť vyrobené výlučne z hrozna oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia, a navyše vo víne musí prevažovať odroda Glera. Šumivé víno, ktoré sa hodí nielen na oslavy ale aj na bežnú konzumáciu, sa vyznačuje čírou, slamovo žltou farbou. Medzi jeho popredných výrobcov patrí Terra Serena, ktorej šumivé vína sú známe svojou sladkou ovocnou chuťou, majú v sebe sviežosť citrusov a hlavne skvelú harmóniu chutí a vôní. 

Ak máte chuť na čosi intenzívnejšie, so sladkou atraktívnou chuťou a intenzívnou vôňou jablkového pyré, pomarančovej kôry a kvetín, určite vás poteší Reya Prosecco DOC.  Medzi ďalších populárne značky patria napríklad Santa Margherita a Freixenet, a určite nesiahnete vedľa, keď sa rozhodnete osviežiť napríklad šumivým Freixenet Prosecco Superiore DOCG. Vo vôni tohto bieleho vína cítiť jablkové pyré s dotykom trstinového cukru a dužiny z broskyne, skvelé na horúce letné dni.

Cieľavedomá Cava

Španielské šumivé víno typu Cava pochádza z oblasti Penedes v Katalánsku, vyrábané pomocou tradičnej šampanskej metódy, no z inej odrody hrozna. Keďže sa kedysi ukladalo na zrenie do hlbokých jaskýň, po latinsky nazývaných „cava”, šumivému vínu prischlo toto meno dodnes, hoci jaskyne sa stali vyhľadávanou turistickou zaujímavosťou. 

Jedným zo skvelých spoločníkov počas horúcich letných dní je ľahké šumivé víno z ikonického španielskeho vinárstva Freixenet. Freixenet ICE je ľahké, svetlo žlté, šumivé víno s jemným perlením a intenzívnou ovocnou vôňou. Vyznačuje sa plnou chuťou, sviežimi kyselinkami a sladkastou dochuťou, a je vynikajúce napríklad s mätou alebo zázvorom. Stačí mať poruke ľad a vhodné poháre. 

Svieže slovenské sekty

Slovensko má ku kvalitnému šumivému vínu veľmi blízko. Vedeli ste, že Bratislava bola napríklad po francúzskom Champagne prvým miestom v Európe, kde sa začala produkcia šumivého vína metódou champenoise? Na začiatku 19. storočia sa istý zranený napoleónsky vojak J. E. Hubert údajne zamiloval do zdravotnej sestry z Prešporku a namiesto návratu domov, do Francúzska, sa rozhodol usadiť tu, pod Karpatami, a vďaka podpory miestnej šľachty založil prvý závod produkujúci šumivé víno francúzskou technológiou mimo územia Francúzska. Dnes tradíciu výroby šumivého vína na Slovensku reprezentuje spoločnosť Hacaj, ktorej špecialitou sú práve sekty, vyrobené klasickou metódou druhotného kvasenia priamo vo fľašiach. 

Na slovenskom trhu je výnimočná výrobou „pestovateľských sektov“, podľa ich „vinohradníckeho zákona“ je to najvyššia kategória medzi sektami. Podmienkou na predaj je, že firma si musí sama hrozno dopestovať, spracovať, vyrobiť základné víno aj šampanizáciu takpovediac „pod jednou strechou“. Všetky sekty Hacaj vás v horúcich letných mesiacoch mimoriadne osviežia hlavne v kombinácii s ovocnými pohármi či zmrzlinou, keďže sa podávajú vychladené na 6 - 8 °C.

Freixenet Summer Ice

Bazový likér chutí ako kvetinová mágia, a týmto receptom rozhodne očaríte každého každého hosťa na vaše letnej párty.

Prísady
3 kocky ľadu
1,5 cl bazového likéru
Freixenet ICE
Uhorková alebo melónová perlivá voda
Na dekoráciu 2 plátky uhorky
 

Postup
1. Naplňte pohár na víno ľadom.
2. Pridajte doň Freixenet ICE a bazový sirup do pohára.
3. Pohár doplňte ochutenou perlivou vodou a jemne premiešajte.
4. Dozdobte plátkom uhorky.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.