offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Bodega Norton – argentínske vinárstvo so 125ročnou tradíciou

Bodega Norton – argentínske vinárstvo so 125ročnou tradíciou

Bodega Norton patrí ku klasickým argentínskym vinárstvam s kvalitnými vínami, ktoré uprednostňujú vinifikáciu jednotlivých viníc podľa typu zloženia pôdy a veku vinohradov. Celkových 1200 ha (z toho cca 700 ha obrábaných) vinohradov tvorí viacero usadlostí s organickým hospodárením. Produkcia dosahuje približne 10 miliónov litrov vína ročne.


História Bodega Norton

Vinárstvo založil v roku 1895 Edmund Palmer Norton, ktorý prišiel do Argentíny pomáhať stavať železnicu, ktorá prechádza cez Andy. Zamiloval sa do Mendozy a rozhodol sa založiť si vlastnú vinicu v Luján de Cuyo. V roku 1919 postavil vinárstvo.

Nová kapitola vinárstva nastala v roku 1989, kedy Bodega Norton kúpil rakúsky podnikateľ Gernot Langes-Swarovski. Pod vedením Michaela Halstricka, syna Gernota Langes-Swarovského, sa vinárstvo vďaka investíciám začalo rozvíjať na exportný trh. Renomovaný enológ Jorge Riccitelli, ktorý v roku 2012 získal ocenenie  časopisu Wine Enthusiast,  Winemaker of the Year,  predstavil medzi prvými v Argentíne víno s označením klasifikácie D.O.C. na trh /Norton Malbec  DOC/.

Vinárstvo Norton získava v tomto období aj jedno z najväčších vinárstiev Finca La Colonia s rozlohou 1000 akrov v srdci oblasti Alto Agrelo v Luján de Cuyo. Od 2002 pracuje vo vinárstve David Bonomi, ktorý podľa časopisu Decanter patrí do TOP 10 najlepších winemakers Južnej Ameriky. Veľký úspech zaznamenalo vinárstvo, keď Wine Spectator zaradil Norton Reserva Malbec 2010 do zoznamu 100 najlepších vín. 

Bodega Norton vlastní 5 viníc rozprestierajúcich sa na svahoch provincie Mendoza na úpätí Ánd. Všetky sú v privilegovanej zóne, ktorá sa kvôli kvalite hrozna označuje ako prvá zóna. Na kvalitu vín nemá vplyv iba zemepisná poloha, ale aj vek vinohradov. Ich priemerný vek sa pohybuje okolo 30 rokov, ale vinárstvo vlastni i vinohrady vysadené s  viac ako 90-ročným viničom. 

Vinohrady sú základ

Vinica Medrano sa nachádza oproti zvlneným kopcom Lunlunta v meste Junin. Je to najodľahlejšia vinica Bodega Norton s najnižšou nadmorskou výškou. Leží na  70 hektárov vysadených v 700 metrov nad morom. Pôda je vápenato piesčitá s dobrou hĺbkou. Pestuje sa tu Chardonnay a Chenin Blanc,  z modrých odrôd Bonarda.

Vinica Lunlunta je najstaršou vinicou, ktorá pochádza z 20 rokov 20. storočia vysadená odrodou Malbec. Z jeho 20 hektárov sa 18 nachádza v nadmorskej výške  850 metrov nad morom. Niektoré z najlepších vín vinárstva sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho práve z tejto vinice. V blízkosti vinárstva sa nachádza vinica Agrelo  a pozostáva z 30 hektárov vo výške 950 metrov nad morom. Vinohrady  majú viac ako 93 rokov. Tieto vinice produkujú vysoko koncentrované hrozno, ktoré sa používa k výrobe špičkových vín v rade LOTE.

Vinica s dominantnou odrodou Malbec leží na aluviálnej pôde  s pomerne hlbokou vrstvou piesku na kamennom podloží. Vinica Perdriel zahŕňa 100 hektárov vysadených vo výške 950 metrov nad morom s viničom s priemerným vekom 30 až 50 rokov.

Terroir ponúka kombináciu chudobných pôd a studeného vzduchu pochádzajúceho z Ánd, ktorý produkuje aromatické a koncentrované biele a modré hrozno odrôd Torrontés, Cabernet Sauvignon, Merlot a Malbec. Najväčšou rozlohou 1045 hektárov a najvyššie položenou vinicou vo výške 1100 metrov je La Colonia. 

Kolekcia vín Bodega Norton

V hierarchii vín Bodega Norton je ikonickým vínom Gernot Langes, ktoré je pomenované podľa majiteľa Gernot Langes Swarovski. Vyrobené je z najlepších a najstarších parciel z odrôd Malbec, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Každá fľaša má svoje číslo a nesie podpis majiteľa. Kolekcia LOTE je maximálnym vyjadrením oblasti Valle de Uco a jeho terroiru. Privada Family Blend bola primárne určená len pre súkromnú pivnicu vinárstva. Hrozno pochádza z najstarších viníc s priemerným vekom 50 do 90 rokov.

Skutočne jedinečné víno, ide o špeciálny výber najlepších sudov Malbec, Merlot a Cabernet Sauvignon. Kolekcia Reserva patrí k najpredávanejším. Selekcia vín odrôd Chardonnay, Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah.

Barrel Select je výsledok dokonalej harmónie zachovania ovocného prejavu odrody, ktorá vyzrieva vo francúzskych sudoch. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.