Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
BIO vína na Slovensku
BIO - v dnešnej dobe často skloňované slovo. Dáva nádej, že výrobky označené jeho ekvivalentmi majú zdravší prístup pri ich produkcii. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.
Inšpirujte sa našim výberom BIO a organických vín z celého sveta.
Čo sa týka označovania BIO/Organic vo vinohradníctve a vinárstve, vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným (limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pri pestovaní viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic.
BIO režim na Slovensku
Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural & Kušický. Už v 90. rokoch sa Ing. Ján Domin začal zaoberať myšlienkou, založiť si ekologické vinárstvo.
Vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou. Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 m nad morom je na ňom vysadená odroda Chardonnay.
Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári, ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako napr. Kasnyik, Fundus Regius, Strekov 1075, či Papillon.
Biodynamické vinárstva vo svete
Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti – imunity. Tá by sa mala vytvárať na základe stanovných postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektujúc polohu slnka a mesiaca.
Sú označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Chateau Le Puy, Chateau Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger (viac o tomto vinárstvu v našom blogu) alebo Emiliana.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.