offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Argentínske tango s vínom

Argentínske tango s vínom

Argentína je nielen krajina s krásnou prírodou,  argentínskym tangom, temperamentnými obyvateľmi a ťažkými červenými vínami. Práve naopak, mladšia generácia vinárov v Argentíne prináša vína, ktoré sú jemné, delikátne, zachovávajú si svoju sviežosť, ovocnosť a prirodzenosť. Vinári kladú dôraz na klimatické podmienky oblasti a snažia sa preniesť jej charakter aj do vína.

Objavte argentínske vinárstva: Rutini, Bodega Norton


História, oblasti a odrody

V južnej Amerike sa začal pestovať vinič až v 16. storočí s príchodom španielskych dobyvateľov. Keď obyvatelia mesta Santiago del Estero v severnej časti Argentíny postavili kostol, hľadali kňaza. Páter Cedrón prijal ich ponuku za podmienky, že si so sebou donesie semená bavlny, pšenice, jačmeňa a sadenice viniča.

Druhá verzia príbehu hovorí, že vinič priniesli Španieli, ktorí sa usadili v ústi rieky Río de la Plata a vysadili tu vinič. Najdôležitejšou a asi aj jedinou vysádzanou odrodou bola v 16. storočí Criolla, ku ktorej sa dnes veľa argentínskych vinohradníkov a vinárov opäť vracia.

Biele vína z Argentíny  sú v súčasnosti veľmi obľúbené a vyhľadávané. Odroda Torrontés, kedysi nazývaná aj „Crazy White“,  sa pestuje vo vyššie položených údoliach Ánd na severe v Salte a Rioje. Mladí argentínski vinári vyrábajú z tejto odrody okrem bielych vín aj oranžové a používa sa k výrobe šumivých vín. 

 

Pozrite si výber someliérky TOP vína z Argentíny.

Hviezdna Mendoza

K najdôležitejším odrodám Argentíny patria Criolla, Pedro Ximénez, Bonarda, Malbec, Tempranilo, Torrontés, Chenin Blanc, ale i medzinárodné odrody Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Merlot. Vinohradníctvo Argentíny sa tiahne od severných oblastí Jujuy a Salty až po južné Río Negro a Chubut, vzdialenosť medzi nimi je vyše 2000km.

V posledných rokoch sa pestovanie viniča sústreďuje do chladnejších oblastí. Najvyššie položené vinohrady na svete s nadmorskou výškou  3200 m n m. s odrodami Malbec a Torrontés  sa nachádzajú na severe Argentíny v oblasti Salta.

Najvýznamnejšou vinohradníckou oblasťou Argentíny je Mendoza, odkiaľ pochádza až 70 % vína. Vinice ležia v severnom okraji mesta pri Lavalle a pokračujú asi 300km smerom na juh až po Santa Rafael.

V celej provincii prevláda suché a teplé podnebie, kde štyri až päť mesiacov nepadnú zrážky, preto väčšina vinárov využíva zavlažovacie systémy vo vinohradoch. Zdrojov vody sú topiace sa ľadovce v Andách.

Vína všetkých chutí

Oblasť Mendozy sa rozdeľuje do viacerých podzón. Luján de Cuyo má vynikajúce polohy pre Malbec a teplá oblasť Maipú zasa pre Cabernet Sauvignon. Najväčší rozmach zažíva oblasť Tupungato, kde vinice ležia v nadmorskej výške vyše 1500m n.m. Je to vhodná oblasť pre odrody Chardonnay, Pinot Noir a Merlot

Suché podnebie v Mendoze prospieva viniču, múčnatka sa tu takmer vôbec nevyskytuje a perenospóra len málokedy. Prostriedky na ochranu proti škodcom a chorobám sú minimálne a preto vinohradníctvo v Argentíne je nielen ekologické, čiže nezaťažuje veľmi životné prostredie, ale aj nízko nákladové. Druhou najväčšou vinohradníckou oblasťou po Mendoze je San Juan. Najjužnejšie oblasti Argentíny Río Negro a Chubut v Patagónii majú chladnejšie podnebie a viac zrážok,  sú vhodné pre odrody Pinot Noir a Merlot. 

Argentína ako vinohradnícka krajina sa stáva atraktívnou aj pre európskych vinárov. Kvalita argentínskych vín stúpa, už to nie je krajina lacných priemerných červených vín, práve naopak. Argentína dnes ponúka výborné šumivé, biele, ružové, červené a prírodne sladké vína. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.