3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth
Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri.
Počas silvestrovskej noci sa vypije viac bubliniek ako za celý rok. Prípitok o polnoci so šumivým vínom je kľúčovým okamihom Silvestra. Tento rok sa v mnohých rodinách a pohárikoch zjaví novinka na svetovom trhu - ružové Prosecco.
Len pred pár mesiacmi Taliansko prijalo zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel. Hrozno musí napríklad pochádzať len z oblasti Treviso DOC a ružové Prosecco musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC.
Prvýkrát si tak môžete na Nový rok pripiť ružovým ročníkovým Proseccom z vinárstva Terra Serena. PINK Prosecco má úchvatný dizajn, iste poteší aj ako darček. Someliérka Denisa Šutáková ho popisuje takto: „PINK čiže ružové Prosecco v kategórii Brut má bledú staroružovú farbu. Príjemná vôňa záhradného ovocia ako hrušky, zrelé jahody a maliny doplnená tónmi bielych kvetov. Chuť je vyvážená s ovocnou štruktúrou a sviežou hravou kyselinkou. Elegantné ročníkové ružové Prosecco vás prekvapí svojim ovocným štýlom a výbornou harmóniou. Skvelé ako aperitív ku grilovaným morským plodom, novoročným kanapkám s lososom a k talianskym antipasty. Sofistikované a pritom zábavné ideálne pre každú príležitosť.“
Ak ste skôr klasici a inklinujete k bielemu Proseccu, odporúčame Reya Prosecco Valdobbiadene Superiore. Sladšia atraktívna chuť citrusov, broskýň, pražených orieškov a maslových sušienok spríjemní silvestrovský večer až do príchodu polnoci.
Hľadáte skôr slovenský sekt?
Aj na konci roka môžete podporiť našich slovenských vinárov. Slovenský ročníkový sekt Hacaj Rizling Brut 2018 je novinkou z rúk charizmatického slovenského vinára, pána Hacaja. Expresívne šumivé slovenské víno s delikátnou vôňou záhradného ovocia a kvitnúcej lipy. Pikantné a energické v chuti s klasickým rukopisom vinára. Sekt je vyrobený klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ak inklinujete k odrode Chardonnay, pre vás máme skvelý ročníkový sekt z Karpatskej Perly z ročníka 2017 v kategórii Brut. Vôňa jabĺčkovo biskvitová. Chuť svieža a ovocná s jemným perlením a príjemným dotykom maslovej sušienky pochádzajúcou z klasickej fermentácie vo fľaši. Obidva malokarpatské sekty výborne ladia ku kanapkám s rôznymi variáciami pomazánok ako škvarková, syrová alebo k sušeným domácim salámam.
Slovenské sekty a šumivé vína nájdete na na eshope.
Príchod Nového roka so šampanským Jamesa Bonda
Bublinky v Champagne sa považujú za tie najjemnejšie a najelegantnejšie. Champagne má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Príchod Nového roka si zaslúži, aby ste si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami.
Výborným spoločníkom Silvestra je Champagne Bollinger Special Cuvée Brut. Komplexná vôňa zrelých broskýň, jablkového pyrée doplnené tónmi orieškov a vanilky. Vyvážená a ovocná chuť s tónmi maslovej hrušky a briošky s príjemnými kyselinkami a jemne minerálnym záverom.
Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Krémovo - minerálny s grandióznym záverom presne ako baletné predstavenie v Paríži. Vynikajúce k bruschette s provensálskou paštétou a kandizovaným hroznom.
„Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Ak chystáte vianočnú večeru, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut.“ radí Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk
Do Nového Roku 2021 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.
Cava ¡Hola! z Barcelony je poctou všetkým obyvateľom a návštevníkom, ktorí prichádzajú alebo bývajú v Barcelone. Značku Cava ¡Hola! vytvorili v roku 2014 dvaja belgickí podnikatelia, Christopher Heirwegh a Christel Weemaes, ktorí sa presťahovali do Barcelony so snom vytvoriť najlepšiu organickú Cavu. Dnes po desiatich rokoch vyvážajú približne 85 % produkcie Cavy do 25 krajín sveta. Najobľúbenejšie sú Cava ¡Hola! Brut & Cava ¡Hola! Brut Pink.
Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína. Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.