offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Aký prípitok zvoliť na Silvestra? Tento rok sa otvára ružové Prosecco.

Aký prípitok zvoliť na Silvestra? Tento rok sa otvára ružové Prosecco.

Počas silvestrovskej noci sa vypije viac bubliniek ako za celý rok. Prípitok o polnoci so šumivým vínom je kľúčovým okamihom Silvestra. Tento rok sa v mnohých rodinách a pohárikoch zjaví novinka na svetovom trhu - ružové Prosecco.

Inšpirujte sa výberom someliéra Top výber šumivých vín a champagne


Láska na prvý pohľad ...Pink Prosecco

Len pred pár mesiacmi Taliansko prijalo zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel. Hrozno musí napríklad pochádzať len z oblasti Treviso DOC a ružové Prosecco musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC.

Prvýkrát si tak môžete na Nový rok pripiť ružovým ročníkovým Proseccom z vinárstva Terra SerenaPINK Prosecco má úchvatný dizajn, iste poteší aj ako darček. Someliérka Denisa Šutáková ho popisuje takto: 
„PINK čiže ružové Prosecco  v kategórii Brut má bledú staroružovú farbu. Príjemná vôňa záhradného ovocia ako hrušky, zrelé jahody a maliny doplnená tónmi bielych kvetov. Chuť je vyvážená s ovocnou štruktúrou a sviežou hravou kyselinkou. Elegantné ročníkové ružové Prosecco vás prekvapí svojim ovocným štýlom a výbornou harmóniou. Skvelé ako aperitív ku grilovaným morským plodom, novoročným kanapkám s lososom a k talianskym antipasty. Sofistikované a pritom zábavné ideálne pre každú príležitosť.“

Ak ste skôr klasici a inklinujete k bielemu Proseccu, odporúčame Reya Prosecco Valdobbiadene Superiore. Sladšia atraktívna chuť citrusov, broskýň, pražených orieškov a maslových sušienok spríjemní silvestrovský večer až do príchodu polnoci.

 

Hľadáte skôr slovenský sekt?

 

Aj na konci roka môžete podporiť našich slovenských vinárov. Slovenský ročníkový sekt Hacaj Rizling Brut 2018 je novinkou z rúk charizmatického slovenského vinára, pána Hacaja. Expresívne šumivé slovenské víno s delikátnou vôňou záhradného ovocia a kvitnúcej lipy. Pikantné a energické v chuti s klasickým rukopisom vinára. Sekt je vyrobený klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“. 

Ak inklinujete k odrode Chardonnay, pre vás máme skvelý ročníkový sekt z Karpatskej Perly z ročníka 2017 v kategórii Brut. Vôňa jabĺčkovo biskvitová. Chuť svieža a ovocná s jemným perlením a príjemným dotykom maslovej sušienky pochádzajúcou z klasickej fermentácie vo fľaši. Obidva malokarpatské sekty výborne ladia ku kanapkám s rôznymi variáciami pomazánok ako škvarková, syrová alebo k sušeným domácim salámam. 
Slovenské sekty a šumivé vína nájdete na na eshope.  

Príchod Nového roka so šampanským Jamesa Bonda

Bublinky v Champagne sa považujú za tie najjemnejšie a najelegantnejšie. Champagne má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Príchod Nového roka si zaslúži, aby ste si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami. 

Výborným spoločníkom Silvestra je Champagne Bollinger Special Cuvée Brut. Komplexná vôňa zrelých broskýň, jablkového pyrée doplnené tónmi orieškov a vanilky. Vyvážená a ovocná chuť s tónmi maslovej hrušky a briošky s príjemnými kyselinkami a jemne minerálnym záverom.
 
Ak chcete ochutnať francúzske šumivé vína mimo Champagne cenovo prístupnejšej hodnote, vyskúšajte Crémanty. Z Burgundska PURE Crémant Blanc de Blancs zo Chardonnay od Alberta Bichota, ktorý ponúka čistý, svieži  a delikátny štýl šumivého vína. Raritou je Crémant z južnej časti Francúzska z oblasti Limoux z vinárstva Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE ružový Crémant de Limoux.

Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Krémovo - minerálny s grandióznym záverom presne ako baletné predstavenie v Paríži. Vynikajúce k bruschette s provensálskou paštétou a kandizovaným hroznom. 

„Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Ak chystáte vianočnú večeru, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut.“  radí Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk
Do Nového Roku 2021 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.