offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Akú karafu alebo dekanter na víno si vybrať?

Akú karafu alebo dekanter na víno si vybrať?

Ak ste milovníkom vína určite si z času na čas kúpite domov nejakú drobnosť, ktorá vám poslúži pri vychutnávaní si tohto nápoja. Môžu to byť praktické pomôcky, napríklad efektný otvárač, dizajnová zátka, kvalitné kalichy, ale ako správny milovník vína by ste mali mať aj efektnú karafu alebo dekanter.

Poznáte kedy treba víno dekantovať, aké existujú tipy karáf a ako si vybrať karafu, ktorá zaručene očarí?


Ťažké červené vína, v závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín.

 

Dekanter je názov zväčša sklenej nádoby, ktorá slúži na takzvanú dekantáciu vína. Dekantácia je rituál, pri ktorom sa víno prelieva do sklenej nádoby rôznych tvarov za účelom prevzdušnenia a oddelenia prípadného sedimentu vo víne.  

Prevzdušnenie vínu zvyčajne pomôže naplno prejaviť väčšie množstvo aróm a zjemniť zvieravé taníny, čím sa harmonizuje chuť. Na Slovensku má táto nádoba udomácnený názov karafa.

Ktoré víno si vyžaduje použitie karafy?

Vo firme Riedel, ktorá je výrobcom najrešpektovanejších kalichov na víno a dekantérov špičkovej kvality veria, že každé víno môže byť lepšie použitím dekantéra. Ak by ste sa opýtali svetových someliérov ich názory sa už zvyčajne trošku líšia.

Niekedy v tom, aké víno je potrebné dekantovať, ale takmer vždy v tom, ako dlho je potrebné víno dekantovať. Keďže ale každému chutí niečo iné, je to vlastne v poriadku. Napriek tomu existuje odporúčanie, akým typom vína môže dekantácia pomôcť. Tu sú niektoré z nich:

  • Ťažké červené vína, v závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín. Výnimkou môžu byť staré červené vína, ktoré môžu byť veľmi citlivé na dekantáciu, v takomto prípade sa odporúča kontaktovať výrobcu, prípadne víno dekantovať, ale v pravidelných intervaloch hodnotiť jeho kvalitu.
  • Biele a ružové vína sa vo všeobecnosti dekantujú iba v prípade, ak sú vyrobené technológiami s prístupom vzduchu. Odporúča sa výrazné kratšia dekantácia okolo 30 minút.
  • Šumivé vína sa dekantujú iba v ojedinelých prípadoch, keď je ich ,,vôňa zatvorená,, treba však myslieť na to, že šumivé vína potrebujú tvar karafy, ktorá dokáže uchovať jemnosť bublín.
  • Špeciálnym vínam, napríklad oranžovým, môže kratšia dekantácia tiež pomôcť.

Tvar karafy je dôležitý

Okrem času, ktorý strávi víno v karafe je dôležitý aj jej tvar, ktorý ovplyvňuje na akej ploche skla sa víno rozprestiera a taktiež na akú plochu vína pôsobí vzduch a kyslík v ňom.

V neposlednom rade môže byť tvar karafy dôležitým na vytvorenie atmosféry pre konzumentov. V spojení s rituálom dekantovania a správnym kalichom dokáže vytvoriť výborné prostredie na konzumáciu takého vznešeného nápoja akým je víno.

Azda najznámejší dizajn je so širokou základňou, ktorá sa zužuje to úzkeho hrdla a úplne hore opäť trošku rozšíri. V dnešnej dobe nie je problém na trhu nájsť karafy rôznych tvarov a farieb vyrobených rôznymi technológiami s rôznych typov skla. Niektoré majú aj vrchnáky, iné zasa ozdobu z kamienkov.

Dekanter vs. karafa? V akom sú vzťahu?

V podstate obe slová pomenúvajú sklenú nádobu, ktorá môže byť vyrobená z rôznych druhov skla v rôznych tvaroch.  Vo svete sa líšia podľa spôsobu použitia. Karafa je pomenovanie nádoby, ktorá má tvar podobný džbánu, má menšiu základňu a vyššie telo a slúži na prinesenie nápoja na stôl (limonáda, sudové víno, voda). Dekanter je nádoba špeciálne vyvinutá na dekantáciu vína. Každopádne ako sme už spomínali vyššie na Slovensku je zaužívané slovo karafa.

Priatelia, ak teda patríte medzi ľudí, pre ktorých je víno súčasťou života, môžete vyskúšať ozvláštniť konzumáciu vína dekantáciou, pri čom nie je najdôležitejšie aký tvar a štýl karafy použijete, či budete dekantovať víno červené alebo biele, prípadne či budete nádobu na dekantovanie nazývať dekanter alebo karafa, najdôležitejšie je že vám to pomôže objaviť novú dimenziu, či už v aromatickom a chuťovom profile alebo v navodení atmosféry pri konzumácii. 

Pre inšpiráciu sme vybrali pár druhov karáf Riedel:

Riedel Decanter Apple NY

Jednoduchá funkčná karafa pre ľudí, pre ktorých je funkčnosť na prvom mieste. 

Karafa vyrobená z olovnatého krištáľu, klasického tvaru. Jednoduchý design určený pre každodenné použitie v domácnosti prípadne jednoduchšiu gastronómiu.

Riedel Decanter Saint Emilion Magnum R.Q 

Jednoduchý dizajn pomenovaný podľa časti Bordeaux, názov nám napovedá na aký druh vína je najlepšia.

Karafa vyrobená z olovnatého krištáľu, klasického jednoduchého tvaru ktorý je špeciálne vyrobený pre vína z oblasti Bordeaux, Saint Emilion v objeme magnum. Jednoduchý design určený pre domáce použitie alebo gastronómiu.

Riedel Decanter Eve

Krásna karafa, ktorá okrem funkčnosti ponúka aj zážitok pri jej používaní.krásna karafa, ktorá okrem funkčnosti ponúka aj zážitok pri jej používaní.

Zmyselné kľukaté krivky novej karafy Eve nie sú len pôvabné ale aj praktické. Dizajn tohto umeleckého diela umožňuje dvojitú dekantáciu, keďže víno v nádobe prúdi špirálovitým priestorom. Každý dekantér je ručne fúkaný sklárskym majstrom v Rakúsku a je umeleckým dielom. Je vyrábaný ručne z olovnatého kryštálu.

Riedel Decanter Mamba

Krásna karafa s dizajnom inšpirovaným hadom.

Ručná vyrobená karafa so špeciálnym designom ktorý Vás chytí za srdce. Karafa na špeciálne príležitosti pri domácom stolovaní. Firma RIEDEL úprimne verí, že všetky vína - mladé i staré, červené, biele alebo šumivé - môžu byť vylepšené dekantáciou.

Riedel Decanter Paloma

Jednoduchá elegantná karafa.

Ručná vyrobená karafa v elegantnom designe. Vhodná na použitie doma ako aj v gastronómii.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.