offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Aké víno si otvoriť na Vianoce? Vianočné rady a tipy someliéra

Aké víno si otvoriť na Vianoce? Vianočné rady a tipy someliéra

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí dobré jedlo a víno, ktoré si v bežné dni nemáme čas dopriať. Ako sa však orientovať pri dnešnej širokej ponuke vín? Čo sa hodí ku kaprovi, kapustnici a oblátkam? Prinášame vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.

Vybrali sme za vás: Set troch vín na štedrovečerný stôl, teraz -10%.


 

Prípitok na Vianoce

Štedrý večer začína prípitkom, čiže aperitívom. Najlepšou voľbou je šumivé víno biele alebo ružové. Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Keďže večer sa len začína, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut. 
 

Odporučenie someliéra: 
Hacaj Rizling Brut 2018
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut 
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs 


Vo väčšine slovenských rodín nechýba na vianočnom stole kapustnica. Každý kraj má svoju špeciálnu verziu, či už so smotanou alebo sušenými slivkami. V niektorých krajoch, najmä severného Slovenska, sú verní šošovicovej, hrachovej alebo hríbovej polievke. I keď k polievkam sa víno často nepodáva, môžete pokračovať s popíjaním sektu alebo vyskúšať mladý Müller Thurgau, Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené.

Aké víno k rybe

Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos, závisí od vášho výberu. Ku každému druhu ryby a jej úpravy si môžete vybrať iné víno. Ľahšie biele vína ako Sauvignon alebo Veltlín sa snúbi s grilovaným pstruhom alebo zubáčom. K vysmažanému kaprovi vyskúšajte Rizling alebo ľahší typ Chardonnay či Rulandské biele. K lososovi si môžete dopriať  ľahké, svieže suché Rosé. K orientálnej úprave ryby sa skvele hodí Tramín červený.

Odporučenie someliéra k rybe: Reya Organica Sauvignon BIO , Reya Organica Tramín červený BIOKarpatská Perla Veltlínske zelené Noviny, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské modré Rosé BIO 

 

Tí, čo nemajú radi ryby a skôr preferujú vysmažaný bravčový alebo teľací rezeň si môžu k nemu popíjať Riesling alebo Veltlín. Vyskúšajte napríklad Prinz von Hessen Riesling Trocken. K pečenej morke alebo kačke si okrem plnším bielych vín výborne môžete dopriať i ľahšie červené vína ako Reya Organica Rulandské modré BIO alebo Mrva & Stanko Frankovka modrá.

Sladké víno na záver

K sladkému vianočnému pečivu sa skvele hodí Tokajský výber alebo prírodné sladké víno, poprípade portské alebo sherry. Na záver vianočného večera si ku káve a k Popoluške doprajte kvalitný digestív.

Odporučenie someliéra: 
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 
Graham's Six Grapes Reserve Port 

 

Bublinky na Silvestra

A s akým vínom osláviť príchod Nového Roku 2021? Tento rok bude Silvester u väčšine Slovákov ružový, pretože na trh prichádza prvýkrát Prosecco Rosé. Tí, ktorí skôr majú radšej Francúzsko ako Taliansko, odporúčam pripiť si Champagne. 

Odporučenie someliéra:
Terra Serena Prosecco Rose Millesimato
Champagne Bollinger Special Cuvée 007 Brut 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.