offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Aké víno k svadobnej hostine

Aké víno k svadobnej hostine

Svadba patrí k tým najkrajším okamihom života. Aby všetko bolo dokonalé ako z rozprávky, nesmie sa zabudnúť na žiadny detail. K svadbe patrí svadobné menu, ktoré ide ruka v ruke s vínom.

Aké víno si však vybrať, aby všetci svadobčania boli spokojní? Ponúkame vám zopár tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere.


Veľká či malá svadba

Výber vína závisí od viacerých faktorov. Medzi najdôležitejšie faktory patrí určite svadobné menu, prostredie a počet ľudí. Je rozdiel, či sa svadba bude konať v reštaurácii s menším počtom ľudí alebo pôjde o veľkú svadbu niekde na zámku, v kultúrnom dome alebo v prírode. 

Víno na svadbu by malo byť univerzálne, ľahké, zrozumiteľné a nekomplikované.

Na svadbe s vyšším počtom ľudí, ktoré sa konajú v kultúrnom dome alebo v záhrade, kde si jedlo a víno zabezpečuje cateringová spoločnosť, je lepšie uprednostniť vína so skrutkovacím uzáverom kvôli ľahšej manipulácii. Rôzne litrovky a „sudovky“  môžu narobiť viac škody ako osohu, hlavne na druhý deň.

Množstvo vína priamo závisí od počtu ľudí. Pokiaľ sa pije víno k svadobnému menu, treba rátať s množstvom 0,2l na osobu. Pokiaľ ide o víno, ktoré je ponúkané voľne k jedlu, či zábave, tak sa počíta približne pol litra na osobu s tým, že nie každý víno pije.

Donesené a neskonzumované vína na svadbu sa komplikovane vracajú, ale v prípade ponuky hotela alebo reštaurácie v tom nie je problém... 

Víno ku svadbe

Na svadbe by nemalo chýbať šumivé víno ako prípitok a minimálne po dve biele a červené vína. Ak sa novomanželia rozhodnú pre svadbu na zámku v reštaurácii, mali by k tomu prispôsobiť i výber vín. Za kvalitu a servis vín v tomto prípade zodpovedá personál reštaurácie. Vína musia adekvátne zodpovedať úrovni prostredia a menu. Novomanželia majú možnosť dopredu si vybrať vína ku konkrétnym svadobným chodom.  
 

Dôležitým faktorom pri výbere menu a vína je i ročné obdobie. Na jar a najmä v lete ľudia akosi automaticky viac uprednostňujú šumivé, biele i ružové vína. Na jesennej a zimnej svadbe inklinujú svadobčania k plnším bielym a hlavne k červeným vínam.

Netreba zabúdať na fakt, že na veľkých svadbách býva víno vystavené rôznym faktorom ako je teplota miestnosti, usporiadanie stolov, kvalita pohárov atď.

Aperitív 

Nostalgicky sa ešte stále objavuje vermút s citrónom a cukrovou krustou, alebo dokonca ovocný destilát. Aperitív by mal byť slávnostný a stimulujúci. Jeho úlohou je aktivizovať chuťové poháriky.

Najuniverzálnejším svadobným prípitkom je šumivé víno v kategórii Brut.

Vyvarujte sa sladkým šumivým vínam, ktoré môžu zbytočne zaťažiť organizmus. Dnes sú veľmi trendy slovenské šumivé vína a Prosecco. Pri menšej rodinnej svadbe v peknom prostredí odporúčam aspoň pri tejto príležitosti ponúknuť svadobčanom ako aperitív Champagne.

Svadba je udalosť, ktorá si Champagne určite zaslúži. Aperitív môže skvele doplniť i predjedlo. Dokonca sa aperitív môže farebne zladiť so svadobnou výzdobou, biely alebo ružový.

Šumivé víno sa snúbi aj so stále obľúbenou šunkovou rolkou s chrenovou penou a pečivom. Avšak je výborným spoločníkom i k mäsovým paštétam a studeným nárezom, obloženým studeným misám alebo talianskej klasike. 

Hlavný chod

K slepačiemu alebo k hovädziemu vývaru sa víno nepodáva. Pri veľkých svadbách, kde sú pre svadobčanov k dispozícii švédske stoly, sa ponúkajú väčšinou dva typy bieleho a červeného vína.

V lete jeden typ červeného vína sa môže nahradiť ružovým vínom. Biele víno by malo byť ľahké, svieže, skôr neutrálne a komunikatívne. K vyprážanému rezňu so šalátom sa hodí mladý Rizling alebo Veltlínske zelené.

K bravčovej panenke so smotanovou omáčkou odporučím vybrať si napríklad Rulandské biele, k pečeným kačacím prsiam s červenou kapustou a lokšami mladú ovocnú Frankovku modrú alebo Svätovavrinecké.

K slovenskej svadobnej klasike prekvapivo stále patrí prírodné bravčové s pol ryžou a pol zemiakmi či morčacie prsia so syrom a broskyňou. K nim môžete ponúkať ľahké ružové. Niektoré reštaurácie a hotely majú priamo pripravené ponuky svadobného menu s odporúčanými vínami. Záleží len na požiadavkách novomanželov. 

Osvedčené páry: /závisí od výberu vín z vínneho lístka reštaurácie/

Kuracie závitky plnené proscuittom, mozzarelou a rajčinami s gratinovanými zemiakmi
- ľahké, suché biele víno: Veltlínske zelené, Rulandské šedé alebo Rizling

Bravčová panenka v anglickej slanine s hríbovou omáčkou a ryžou
- stredne plné, suché biele víno: Rulandské biele, Chardonnay
- elegantné a zamatové červené Svätovarinecké

Grilovaný losos s citrónovou omáčkou a zemiakovo hráškovým pyré
- ľahké, suché biele alebo i ružové víno: Sauvignon Blanc, Frankovka modrá rosé

Hovädzie plátky s plneným slaninovo syrovým zemiakom
- ľahké, suché červené víno: Frankovka modrá, Modrý Portugal i niektoré ľahšie typy Cabernetu Sauvignon

 

Dezerty

Najklasickejším dezertom je svadobná torta a rôzne druhy koláčov a zákuskov. K nim sa podáva svadobčanom káva a poprípade digestív. 

K zábave

Počas svadobnej zábavy sú svadobčanom k dispozícii švédske stoly. Tu sa nemusíte trápiť s párovaným vín a jedla. Pre grilované rebrá, kolená, pečené kuracie štvrte, vyprážané druhy mäsa s rôznymi druhmi šalátov a príloh stačia ponúkať šumivé víno, ľahké biele a červené vína, v lete poprípade ružové.

Víno musí byť servírované pri správnej teplote. Malo by byť kozmopolitné, nekonfliktné a nemalo by zbytočne na seba pútať pozornosť. Do kvalitného svadobného vína sa oplatí investovať, aby vám práve víno nepokazilo váš svadobný deň. 
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.