offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rýchle chuťovky a Prosecco

Rýchle chuťovky a Prosecco

Prišla k vám neohlásená návšteva a vy máte v chladničke len šalát, ovocie, Proscuitto, syry a Prosecco? Aj z tohto mála môžete vyčariť rýchle a ľahké menu pre vašich priateľov. Lenka pre vás pripravila tri rýchle a ľahké recepty, s ktorými sa stanete výborným hostiteľom. A nezabudnite ani na Prosecco, ktoré by nemalo chýbať vo vašej chladničke.

 


Bruschetta je talianska špecialita. Pôvod tohto jedla je známy z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta sa zvyčajne je na raňajky alebo večer ako predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile. V Toskánsku sa bruschetta nazýva fettunta, v regióne Abruzzo ventricina. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách.

Talianska bruschetta s paradajkami a mozzarellou 

Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
1 bageta
15 kusov cherry paradajok najlepšie mix farieb 
1 x mozzarella
1 strúčik cesnaku
olivový olej
čerstvá bazalka, sušené talianske bylinky

Postup

1.  Bagetu na  nakrájame na malé „chlebíčky“. Pripravíme z nich hrianky na panvici.

2.  Upečené bagetky pokvapkáme olivovým olejom a  potrieme cesnakom

3.  Paradajky , bazalku a mozzarellu nakrájame  na  nadrobno  do misky,  malou  lyžičkou posypeme  sušené bylinky všetko spolu premiešame.

4.  Zmes vrstvíme na chrumkavé bagety.

Someliérka odporúča vhodné víno

K bruschette s paradajkami a mozzarellou odporúčam Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní sladšiu chuť cherry paradajok a mozzarelly.

Najznámejšie Prosciutta sú Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele. Jedinečnosť týchto prísne vymedzených oblastí znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré im dávajú nezameniteľnú chuť. Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby sa zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov v dobre vetranom mieste.

Letný šalát s melónom, Prosciuttom a dresingom  

Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny - šalát
Žltý/oranžový sladký melón
Prosciutto
Mix farebných šalátov (polníček, rukola, čakánka)
Hobliny Grana Padano alebo Parmezán
Suroviny - dresing
grécky biely nesladený jogurt
dijónska horčica
med

Postup

1.  Vo väčšej miske premiešame šalát Melón očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte ho k šalátovej zmesi.

2.  Prosciutto tiež nakrájajte, prípadne natrhajte na menšie kúsky. V šaláte vytvorí dokonalú slanú chuť. 

3.  Na šalát nasypte hoblinky Grana Padano a nezabudnite ani na svieži ľahký dresing. V malej miske zmiešajte lyžicu medu s lyžicou dijónskej horčice a dve lyžice gréckeho jogurtu a zľahka pokvapkajte šalát a môžeme servírovať na tanier. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Terra Serena Prosecco Rose Brut Millesimato 2019 je skvelým spoločníkom k šalátu s melónom, Proscuittom a dressingom. Ružové Prosecco sa snúbi so slanšou chuťou Proscuitta a podporí sladkosť melónu.

Šalát Caprese 

Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
1 balenie mozzarella 
2 veľké paradajky
čerstvá bazalka 
olivový olej
čierne korenie, soľ na dochutenie

 

Caprese je jednoduchý taliansky šalát, ktorý pochádza z Kampánie. Pripravuje sa z nakrájaného syru mozzarella, nakrájaných rajčín, listov bazalky a ochutený soľou a olivovým olejom. Farby Caprese, červená, biela a zelená, majú pripomínať taliansku národnú vlajku. Caprese sa servíruje ako antipasty. 

Postup

1.  Mozarellu a paradajky nakrájame na tenké plátky a striedavo ich naukladáme na plochý tanier. 

2.  Pridáme lístky bazalky.

3.  Osolíme a okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Šalát Capresse sa určite nezaobíde bez Prosecca. Ja som pre vás vybrala Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní tento ľahký taliansky šalát. 

K talianskym antipasty sa iné ako talianske šumivé víno odporučiť nedá. Lokálne víno k lokálnej kuchyni. Prosecco je výborným aperitívom k talianskym predkrmom ako sú Proscuitto s melónom, šalát Capresse alebo Bruschetta. Jeho ľahká, ovocná chuť s pravidelným perlením znamenite naštartuje chuťové bunky k ostatným pokrmom a vínam. Ak chcete objaviť niečo viac ako Prosecco, odporúčam vyskúšať Franciacortu

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.