offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rýchle chuťovky a Prosecco

Rýchle chuťovky a Prosecco

Prišla k vám neohlásená návšteva a vy máte v chladničke len šalát, ovocie, Proscuitto, syry a Prosecco? Aj z tohto mála môžete vyčariť rýchle a ľahké menu pre vašich priateľov. Lenka pre vás pripravila tri rýchle a ľahké recepty, s ktorými sa stanete výborným hostiteľom. A nezabudnite ani na Prosecco, ktoré by nemalo chýbať vo vašej chladničke.

 


Bruschetta je talianska špecialita. Pôvod tohto jedla je známy z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta sa zvyčajne je na raňajky alebo večer ako predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile. V Toskánsku sa bruschetta nazýva fettunta, v regióne Abruzzo ventricina. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách.

Talianska bruschetta s paradajkami a mozzarellou 

Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
1 bageta
15 kusov cherry paradajok najlepšie mix farieb 
1 x mozzarella
1 strúčik cesnaku
olivový olej
čerstvá bazalka, sušené talianske bylinky

Postup

1.  Bagetu na  nakrájame na malé „chlebíčky“. Pripravíme z nich hrianky na panvici.

2.  Upečené bagetky pokvapkáme olivovým olejom a  potrieme cesnakom

3.  Paradajky , bazalku a mozzarellu nakrájame  na  nadrobno  do misky,  malou  lyžičkou posypeme  sušené bylinky všetko spolu premiešame.

4.  Zmes vrstvíme na chrumkavé bagety.

Someliérka odporúča vhodné víno

K bruschette s paradajkami a mozzarellou odporúčam Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní sladšiu chuť cherry paradajok a mozzarelly.

Najznámejšie Prosciutta sú Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele. Jedinečnosť týchto prísne vymedzených oblastí znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré im dávajú nezameniteľnú chuť. Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby sa zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov v dobre vetranom mieste.

Letný šalát s melónom, Prosciuttom a dresingom  

Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny - šalát
Žltý/oranžový sladký melón
Prosciutto
Mix farebných šalátov (polníček, rukola, čakánka)
Hobliny Grana Padano alebo Parmezán
Suroviny - dresing
grécky biely nesladený jogurt
dijónska horčica
med

Postup

1.  Vo väčšej miske premiešame šalát Melón očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte ho k šalátovej zmesi.

2.  Prosciutto tiež nakrájajte, prípadne natrhajte na menšie kúsky. V šaláte vytvorí dokonalú slanú chuť. 

3.  Na šalát nasypte hoblinky Grana Padano a nezabudnite ani na svieži ľahký dresing. V malej miske zmiešajte lyžicu medu s lyžicou dijónskej horčice a dve lyžice gréckeho jogurtu a zľahka pokvapkajte šalát a môžeme servírovať na tanier. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Terra Serena Prosecco Rose Brut Millesimato 2019 je skvelým spoločníkom k šalátu s melónom, Proscuittom a dressingom. Ružové Prosecco sa snúbi so slanšou chuťou Proscuitta a podporí sladkosť melónu.

Šalát Caprese 

Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
1 balenie mozzarella 
2 veľké paradajky
čerstvá bazalka 
olivový olej
čierne korenie, soľ na dochutenie

 

Caprese je jednoduchý taliansky šalát, ktorý pochádza z Kampánie. Pripravuje sa z nakrájaného syru mozzarella, nakrájaných rajčín, listov bazalky a ochutený soľou a olivovým olejom. Farby Caprese, červená, biela a zelená, majú pripomínať taliansku národnú vlajku. Caprese sa servíruje ako antipasty. 

Postup

1.  Mozarellu a paradajky nakrájame na tenké plátky a striedavo ich naukladáme na plochý tanier. 

2.  Pridáme lístky bazalky.

3.  Osolíme a okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Šalát Capresse sa určite nezaobíde bez Prosecca. Ja som pre vás vybrala Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní tento ľahký taliansky šalát. 

K talianskym antipasty sa iné ako talianske šumivé víno odporučiť nedá. Lokálne víno k lokálnej kuchyni. Prosecco je výborným aperitívom k talianskym predkrmom ako sú Proscuitto s melónom, šalát Capresse alebo Bruschetta. Jeho ľahká, ovocná chuť s pravidelným perlením znamenite naštartuje chuťové bunky k ostatným pokrmom a vínam. Ak chcete objaviť niečo viac ako Prosecco, odporúčam vyskúšať Franciacortu

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.