offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
10 najlepších slovenských vín

10 najlepších slovenských vín

Rastislav Šuták, someliér WinePlanet.sk a Corner & Co.

Vybrať desať najlepších vín zo Slovenska nie je ľahká úloha najmä preto, že vždy vychádza zo subjektívneho posudzovania vín. Skomplikovať sa to dá, ak si človek určí priority alebo kritéria, ktorým by mali podliehať.  Moje kritéria som zhrnul do abecedy potenciálneho degustátora alebo someliera:


 

A. Trpezlivosť  alebo rozvaha – V kvalitných vínach poznať trpezlivosť, nanešťastie aj uponáhľanosť. Najlepšie vína prídu časom, keď je na ne ich autor ako aj vinohrad pripravený. Chýbajúcou rozvahou si vinár môže všetko pokaziť.
B. Odvaha – Znie podobne ako rozvaha...odvážny ( nie arogantný ) vinár vie viac načúvať vinohradu –teda prírode. Opakom je alibista. Alibizmus je v spojení s vínom chybou. Odvahou môže byť aj vzoprenie sa zaužívaným postupom. 
C. X Faktor – Zahŕňa spektrum viacerých vplyvov. Môže to byť jedinečnosť oblasti, kde vína vznikajú. Moderný prístup, ktorý víno nemanipuluje, ale vyzdvihuje. Charakterové vlastnosti autorov vín a ich ročníkov. Dokonca aj posadnutosť niektorými vínami alebo moment prekvapenia, ale vždy len na základe kvality.

Keď všetko funguje, príležitosť ochutnať našich 10 výnimočných vín je ako zahrať si golf na majstrovskom 27 jamkovom ihrisku v Lomnici. Poradie nesúvisí s mojou preferenciou, ale s poradím degustácie. Takže sa pohodlne usaďte a vychutnávajte tento výber.

1. Hacaj Chardonnay Sekt Extra Brut Malokarpatská oblasť 

 

Rodinná manufaktúra typu „hand made“ na výrobu sektov v Pezinku, ktorá vyrába svoje vína v mieste pôvodu. Všetky vína sa vyrábajú klasickou metódou sekundárnej fermentácie priamo vo fľaši. Chardonnay je odroda s najlepšími predpokladmi pre výrobu sektov. Ak sa k tomu pripočíta nízka dozáž, genius loci Malokarpatskej oblasti a láska Hacajovcov k vínu, máme skvelý sekt. Kritérium A. Víno Hacaj na eshope.

2. Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky z honu Lorencár Malokarpatská oblasť 

 

Dovolil som si vynechať ročník z dôvodu, že Rarigov Rizling z vinohradu Lorencár v Modre je v každom ročníku skvelý. Dokonca aj v komplikovaných akými boli 2010 a 2014. Hlavnou príčinou výnimočnosti tohto vína je unikátnosť vinohradu, ktorý získava na precíznosti vo fľaši. Rizling rýnsky je naša najlepšia biela odroda a toto víno je toho dôkazom. Doprajte mu 5-6 rokov aby získalo hĺbku a textúru. Kritérium C. Víno Rariga na eshope.

 

 

3. Château Belá Veltlínske zelené Južnoslovenská oblasť

 

Prekvapenie? A prečo nie Rizling? Z môjho subjektívneho pohľadu je Veltlín od Petrecha na tej istej úrovni ako Rizling, ale ako som spomínal v kritériách, pri tomto víne funguje aj moment prekvapenia. Komplexné a prepracované víno s veľkolepým finále ako v partitúre. Mikroklimatické podmienky v Belej v kombinácii s potenciálom odrody prinášajú pôžitok z nádherného vína, ktoré by sa nestratilo ani v konkurencii s rakúskym Smaragdom. TOP GV a kritérium CVíno Château Belá na eshope.

4. Natural Domin a Kušický Tramín červený Stredoslovenská oblasť 

 

Znovu bez ročníka. Tramín červený je jedna z najstarších odrôd, ktoré sa u nás pestujú. Škoda, že nepatrí medzi viac obľúbené. Oproti svojím potomkom - Devíne a Pálave, disponuje bohatšou štruktúrou a charakterom. Nepatrí medzi vína s pikantnou kyselinkou, ale je nesmierne rafinovaný a nadčasový. Ku grilovanej husacej pečeni chutí geniálne. Toto víno od Domina a Kušického patrí k vrcholom umenia na tému BIO Tramín. Dokonca aj po rokoch vyzrievania. Kritérium C. Víno Domin a Kušický na eshope.

 

 

5. Kasnyik Chardonnay „Battonage“ Južnoslovenská oblasť 

 

Ešte jedno Chardonnay. Táto odroda to má na Slovensku pomerne komplikované. Veľkých vín z nej je ako šafránu a v tomto prístupe ešte menej.  Rodinné vinárstvo patrilo medzi prvé, ktoré definovali pojem terroir v slovenských vínach. Vína bez zbytočných zásahov či manipulácie patria medzi najdrahšie a najlepšie aj vo svete. Kasnyikovci uplatňujú svoju filozofiu prostredníctvom ich vín, neprispôsobujú sa nám. Prispôsobiť sa musíme my, navyše aj v chybnom názve! Kritérium B. Víno Kasnyik na eshope.

6. Bott Frigyes Frankovka modrá Južnoslovenská oblasť

 

Frankovka je naša najlepšia modrá odroda. Najdrahšia na svete pochádza z Rakúska a alokovať si ju treba rok - dva vopred. Žiadne tmavé, husté a sladké červené v ťažkej fľaši. Najlepším marketingovým nástrojom je kvalita vín. Rodinné vinárstvo Frigyesa Botta ponúka vína tak, ako chutia z vyspelých enogastronomických krajín vo svete. K nim pridáva štipku Mužlianskej esencie a originality. Táto Frankovka je rafinovaná, decentne kvetinovo-korenistá, šarmantná a nadčasová. Láska na prvý dotyk. Kritérium A. 

 

 

7. Pavelka Paves červený 

 

Bez preháňania by sa dalo povedať, že Paves je inštitúcia. V našich klimatických podmienka je červené víno na báze Cabernetu  aj s potenciálom vyzrievania takmer rozprávkou. Omyl, od roku 1999 kedy vznikol prvý ročník Pavesu sa každý dobrý somelier môže oprieť o víno, ktorého prejav sa v závislosti od ročníkov mení, ale nikdy nepodlezie svoj štandard. Tí, ktorí mali možnosť v súčasnosti ochutnať napr. ročníky 2004, 2007, 2009 zisťujú, že kvalitné červené potrebuje čas. Takže jednoznačne kritérium A. Víno Pavelka na eshope.

8. Fundus Regius Frankovka modrá

 

Dve Frankovky v mojom výbere? Áno, ale úplne odlišné. Kým Frigyesova je elegantná dáma na promenáde vo Varoch, tak Frankovka z Fundusu je stále extravagantná a nespútaná. Jeho autorom bol Ján Regenda s víziou vytvoriť vína a vinárstvo v jednom z najkrajších kútov Slovenska – Priekopa. Pochádza len pár kilometrov od ukrajinských hraníc z vinohradu v Porúbke, ktorý dnes takmer nejestvuje. Navyše z ojedinelého klonu Frankovky modrej! V nových sudoch strávilo dva roky! Plnilo sa do pollitrových fliaš! Ten, kto ochutnal ročník 2005, zažil dokonalosť tejto odrody na vlastnej „koži“. Pozor, pred degustáciou potrebuje 24hodinovú dekantáciu! Za odvahu jednoznačne B. Víno Fundus Regius na eshope.

 

 

9. Ostrožovič Tokajské samorodné suché

 

Tokajská vinohradnícka oblasť je jediná oblasť spolu so Skalickým Rubínom s presne definovanými podmienkami pre pestovanie viniča a výrobu vín. Takto vznikajú veľké vína v Burgundsku alebo Bordeaux. Samorodné suché je podceňované víno, lebo vzniká v rokoch s nižšou koncentráciou cibéb (hrozienok). Napriek tomu je nula osmička od Ostrožovičovcov geniálne víno. Ak máte radi Sherry ako ja, budete nadšení s klasickej oxidatívnej vône sušenej marhule, karamelu a lesného medu. Brilantné a prirodzené v chuti s vývojom jemných nuáns a textúry. Aj keď sa významom nedá porovnávať s Tokajskými výbermi, moja radosť s tohto vína môže byť rovnaká. Kritérium C.  Víno Ostrožovič na eshope.

10. Karpatská perla Aurelius cibébový výber

 

Jedno z najlepších prírodne sladkých vín aké som za posledné roky ochutnal alebo „hole in one“! Šebovcom a Dilongovi sa podarilo získať zo Suchého Vrchu nektár, ktorý sa dá používať po kvapkách ako parfum. Dokonalá harmónia a nekonečná dochuť. Karpatská Perla je vinárstvom,  s ktorým som mentálne vyzrieval. Úroveň ich vín dosahuje vysokú kvalitu a navyše pôsobia nenútene a prirodzene. Kritérium C. Víno Karpatská Perla na eshope.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.