Christmas Special Emiliana - Akcia len 1 deň!

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte trojdňový pobyt na Tokaji s vínom Ostrožovič. Viac info.

Aké víno k vianočnej rybe

Aké víno k vianočnej rybe

Každé ročné obdobie má svoju špecifickú vôňu. Vianoce sa začínajú, keď dom vonia škoricou, medom a klinčekmi, ale i smaženou rybou či zemiakovým šalátom. Štedrý večer je posledným dňom adventného pôstu, mäso nie je dovolené, ale ryby áno. Ryby sa môžu variť rôznymi spôsobmi. To znamená, že existuje veľa vín, ktoré si k nim môžete otvoriť.


Ryby možno rozdeliť do štyroch skupín:

•    Jemné a ľahké ryby – platesa, morský jazyk, ostriež
•    Stredne plnšie ryby – pstruh, morský vlk, treska 
•    Mäsité ryby – losos, tuniak, čert, mečúň
•    Ryby výraznej chuti – sleď, makrela, sardinky, ančovičky

Jemné filé z bielej ryby potrebuje ľahšie biele víno ako Pinot Gris, Albarino alebo Veltlínske zelené. Mäsitejšie ryby ako tuniak znesie aj plnšie biele vína odrody Chardonnay, Viognier alebo i ružové víno. TIP: Antinori Villa Antinori 2023, Elena Walch Selezione Pinot Grigio 2023VÍNO NATURAL Domin & Kušický Chardonnay 2022,  Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle 2022

 

Spôsob, akým sa ryba varí, grilovanie, pečenie, vyprážanie, vám pomôže zúžiť výber vína. Omáčka je tiež vždy veľmi dôležitá. Ryby podávané so smotanovou omáčkou budú potrebovať víno s vyššou aciditou na prečistenie podnebia medzi sústami. Pikantné rybie jedlá si vyžadujú víno trochu sladšie, aby sa vyrovnala horkosť korenia. 

Biele, jemné ryby

Ryby s jemnou chuťou, ako je platesa, morský jazyk a tilapia, sa dajú rýchlo a jednoducho pripraviť grilovaním alebo pečením a podávať s citrónom a bylinkami. Pinot Grigio, Vermentino a Fiano sú svieže a minerálne a hodia sa ku grilovaným rybám.

Biele vína z pobrežných vinárskych oblastí sú stávkou na istotu s rybami. Vyskúšajte menej známu odrodu Albarino. Spoľahlivou voľbou je aj Chablis, ktoré je jednou z klasických kombinácii pre ustrice a iné morské plody.

Víno: Villa Maria Reserve Albarino 2021, Guado al Tasso Bolgheri Vermentino 2023Planeta Alastro BIO 2023, Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2022

Biele ryby s textúrou

Treska, halibut a morský ostriež s robustnejšou textúrou sa zvyčajne ponúkajú s bohatšími omáčkami a bylinkami. To znamená, že sa môžete rozhodnúť pre robustnejšie biele víno. Vyskúšajte štýly, ako je staršie biele vína z Rioji alebo údolie Loiry. Alsaské biele vína z Rizlingu, Tramínu červeného a Rulandského šedého, prípadne s nádychom zvyškového cukru, sa budú dobre kombinovať s ázijskou úpravou rýb.

Podobne pre pikantné rybie tacos zvoľte aromatické, suché Veltlínske zelené alebo Rizling s nádychom sladkosti na zmiernenie pikantnosti. Zatiaľ čo ceviche zo surových rýb marinovaných v citrusových šťavách, sa budú dobre kombinovať s vínom odrody Sauvignon Blanc.

Víno: Bodegas Felix Callejo El Lebrero 2021Marqués de Murrieta Capellanía Blanco Gran Reserva 2019Domaine Langlois-Chateau Clos Saint Florent Saumur Monopole BIO 2020, Zind Humbrecht Riesling Roche Calcaire BIO 2020



 

Mäsité, ružové ryby

Keď spájate vína s rybami, ktoré majú mäsitejšiu textúru ako je mečúň alebo rybami s ružovým mäsom ako je tuniak a losos, výber štýlov je väčší, pretože ružové a svetlejšie červené vína často fungujú lepšie ako tie biele.

Ľahko vychladený Pinot Noir sa rovnako dobre hodí k pečenému tuniakovi alebo s pečeným lososom. Suché ružové vína sa obzvlášť dobre hodia ku všetkým úpravám lososa a nemusíte sa držať len tichých vín. Vyskúšajte šumivé rosé s údeným lososom; textúra bubliniek vytvára brilantný kontrast s jemnou mastnotou rýb.

Podobne všestranné je to aj s tuniakom. Vyskúšajte Beaujolais alebo podceňované Cerasuolo di Vittoria ku grilovanému, či pečenému tuniakovi. Ceviche z tuniaka alebo carpaccio si vyžadujú ružové, šumivé vína. 

Víno: Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir, BIO 2020, Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux, Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2024Planeta Cerasuolo di Vittoria BIO 2022

Ryby s výraznou chuťou

Mastné ryby, ako makrela, sleď a sardinky, majú intenzívnu chuť a potrebujú osviežujúce vína. Vyskúšajte Albarino alebo Sauvignon Blanc, fino alebo manzanilla Sherry, či ružové víno s Provence. Víno: Romate Fino, Estandon Légende Côtes de Provence 2018

A čo ku kaprovi?

Smažený kapor so zemiakovým šalátom je klasický, vianočný chod. Možno už nie je taký univerzálny ako kedysi, keďže niektorí ľudia sa uchyľujú k rybám, ako je losos, no stále sa veľmi konzumuje, predovšetkým v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, ale aj v Rakúsku, Maďarsku.

Ako to už býva pri rybách, aj tu si príde na svoje šumivé suchšie vína, svieže a suché biele vína ako Müller Thurgau, Silvánske zelené, Veltlínske zelené alebo mladý Rizling. Jemnejšou voľbou je Pinot Blanc. Víno: Víno Tureček Müller Thurgau 2024, Vinárstvo Rariga Silvánske zelené 2023Pavelka Veltlínske zelené 2023, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské biele, BIO 2021

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.